Geschiedenis van het Saoedisch koningshuis

Op 11 mei werd bekend dat Saoedische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud niet naar een topconferentie in de Verenigde Staten gaat. Hij stuurt zijn zoon kroonprins Mohammed bin Nayef als plaatsvervanger. Enkele dagen eerder beweerde het Witte Huis nog dat de Saoedische koning wel zou komen en zelfs een persoonlijk gesprek met de Obama zou hebben. Het feit dat dit gesprek op het laatste moment niet doorgaat, is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Volgens kenners is de relatie tussen de VS en Saoedi-Arabië verslechterd.

Topconferentie op Camp David

Gezien de problemen in het Midden-Oosten, zoals het conflict in Syrië en het atoomprogramma van Iran, organiseert Amerika een topconferentie met een aantal Golfstaten. Op Camp David wordt deze week vergaderd met een aantal Arabische landen over een eventuele militaire samenwerking. Het feit dat Saoedi-Arabië de conferentie niet serieus neemt is zorgwekkend, omdat hierdoor het vredesproces bemoeilijkt wordt.

Relatie Amerika en Saoedi-Arabië

De relatie tussen Amerika en Saoedi-Arabië kent geen lange geschiedenis. In 1928 werd het eerste oliecontract getekend, maar pas vanaf de Tweede Wereldoorlog werden de handelsrelaties tussen Saoedi-Arabië en Amerika versterkt. Ze verdrongen de Britten als belangrijkste bondgenoot van Saoedi-Arabië en werden dikke vrienden met het Huis Saoed (het koningshuis van Saoedi-Arabië). Sindsdien voert Saoedi-Arabië een prowesterse koers, wat tot veel kritiek leidt van omringende Arabische landen.

Geschiedenis van het Huis Saoed

De geschiedenis van het Huis Saoed begint halverwege de achttiende eeuw met Mohammed bin Saoed. Vanuit de stad Al-Diriyah veroverde Mohammed bin Saoed het Arabische schiereiland en vestigde het Eerste Saoedisch Rijk. Dit rijk werd echter in 1818 door de Ottomanen verslagen waardoor het Huis Saoed in ballingschap moest. In 1824 vochten de Saoedi’s terug en stichtten het Tweede Saoedisch Rijk. Dit rijk werd echter gekenmerkt door interne conflicten wat uiteindelijk leidde tot de val van het rijk in 1891. De Rasjid-dynastie kwam aan de macht, maar ook hun bewind was niet van lange duur. Ibn Saoed keerde terug uit zijn ballingschap en heroverde het land. De Rasjid’s wendden zich tot de Ottomanen voor hulp. Zij stuurden in 1904 een leger naar het Arabisch schiereiland, maar de Saoedi’s wisten stand te houden en veroverden zelfs gebieden op de Ottomanen.

Eerste wereldoorlog

Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak gingen de Britten zich bemoeien met het Midden-Oosten. Zij probeerden de Arabische stammen tegen het Ottomaanse Rijk in opstand te brengen en zagen dus in de Saoedi’s een belangrijke vriend. Het probleem was echter dat de Britten ook de andere volken en dus ook de Rasjid’s probeerden te mobiliseren. De Saoedi’s waren hier woest over maar sloten tijdelijk vrede met de Rasjid’s om gezamenlijk het Ottomaanse Rijk te bevechten. Na afloop van de oorlog verklaarden de Saoedi’s de Rasjid’s weer de oorlog en versloegen ze in 1922. De leider van de Saoedi’s genaamd Ibn Saoed riep zichzelf uit tot koning, waardoor het Arabisch schiereiland het koninkrijk Saoedi-Arabië werd.

Koning Ibn Saoed (1876- 1953) Koning Ibn Saoed (1876- 1953)

Koning Ibn Saoed (1876- 1953)

Koning Ibn Saoed kan worden gezien als een van de meest invloedrijke personen binnen de familiegeschiedenis van de Saoedi’s. Hij was de gene die na de val van het Tweede Saoedisch Rijk de Rasjid-dynastie wist te verslaan, het land door de Eerste Wereldoorlog heen loodste en het koninkrijk Saoedi-Arabië stichtte. Hoewel dit zeer heldhaftig klinkt, werd hij niet door iedereen gezien als een held. De reden hiervoor was zijn open houding naar Amerika. Toen in 1938 grote olievoorraden in Saoedi-Arabië werden ontdekt gaf hij Amerikaanse oliemaatschappijen de rechten om naar de olie te boren. Koning Ibn Saoed verreikte zich met de inkomsten hiervan en opende hiermee de deuren naar de Westerse wereld.

Koningen na Ibn Saoed

Na de dood van Ibn Saoed volgde zijn zoon Saoed hem op. Tijdens zijn regeerperiode ontwikkelde Saoedi-Arabië zich tot een corrupt land. De playboyachtige en geldverslindende levensstijl van de prinselijke familie zorgden ervoor dat het land failliet ging. De VS zetten koning Saoed onder druk en zorgden ervoor dat zijn halfbroer Faisal in 1964 koning werd. Koning Faisal probeerde het koninkrijk voor haar ondergang te behoeden en pleitte daarom voor meer bescherming van de VS en Engeland. Faisal kreeg dit maar het gevolg was dat de Amerikanen nog meer macht kregen. Sinds koning Faisal hebben alle Saoedische goede contacten met Amerika. Dit tot woedde van vele omliggende Arabische landen die de Saoedi’s het liefst van hun troon willen stoten. Wellicht is dit de reden waarom de huidige koning van Saoedi-Arabië de vriendschapsbanden met Amerika laat verslechteren. Hij wil meer vrienden in het Midden -Oosten.

<h3><strong>Bronnen </strong></h3>
<ul>
<li>Volkskrant, ‘<a href="http://www.volkskrant.nl/buitenland/saoedische-koning-zegt-op-laatste-mo... target="_blank">Saoedische koning zegt op laatste moment bezoek Obama af</a>’.</li>
<li>Wikipedia.nl, ‘<a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdoel_Aziz_al_Saoed" target="_blank">Abdoel Aziz al Saoed</a>’.</li>
<li>Abdullah Mohammed Sindi, ‘<a href="http://www.ncpn.nl/archief/grond/saoedi.htm" target="_blank">Hoe het Westen de Arabische wereld onder controle houdt</a>’.</li>
</ul>
&nbsp;
<h3><strong>Afbeeldingen </strong></h3>
<ul>
<li><a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdoel_Aziz_al_Saoed#/media/File:Abd_Al-Azi... target="_blank">Foto Abdoel Aziz al Saoed</a> (Public Domain).</li>
<li>Nationaal Archief Verenigde Staten, ‘<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:King_Khalid_bin_Abdulaziz?us... target="_blank">Jimmy Carter ontmoet koning en kroonprins van Saoedi-Arabië</a>’ (Public Domain).</li>
</ul>

Rubrieken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.