Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van Philips

De sloop van het Philipsgebouw VH in Eindhoven gaat vooralsnog niet erg voortvarend. Na een mislukte implosie afgelopen zaterdag bleven het trappenhuis en een achterwand van een halve meter dik staan. Morgen wordt de sloop van het Philips gebouw hervat met een ouderwetse sloopkogel. Philips is al sinds 1891 in Eindhoven gevestigd en speelt een belangrijke rol in de Brabantse stad.

Gerard Philips en zijn vader Frederik richtten in 1891 het bedrijf Philips op. In eerste instantie begon het bedrijf als een gloeilampenfabriek. Philips fabriceerde met zoveel succes gloeilampen dat zij in de daaropvolgende jaren in staat was veel concurrerende gloeilampfabrikanten op te kopen. In 1908 volgde de overname van een machinefabriek, waarna Philips eigen machines kon maken om de gloeilampen te fabriceren.

Door het succes van het bedrijf kon Philips uitbreiden naar andere productietakken. Zo volgden er een metaal-, glas- en papierfabriek. Deze andere producten werden ook allemaal toegepast bij de fabricatie van gloeilampen. In de jaren ’30 groeide Philips uit tot één van de grootste bedrijven van Nederland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden enkele Eindhovense Philips fabrieken gebombardeerd, omdat daar radio's werden gemaakt voor de Duitsers. Verder kwam het bedrijf relatief ongeschonden uit de oorlog en kon het na afloop ook in het buitenland vestigingen openen. Radio’s en televisies werden producten die ook interessant waren voor Philips en waar grote winsten mee werden behaald. Philips kende haar topjaar in 1974, met zo’n 412.000 medewerkers wereldwijd.

Na 1974 werd het bedrijf echter door concurrentie gedwongen om de kosten te verlagen en in te krimpen. Steeds meer productietakken werden naar het buitenland verplaatst en het personeelsbestand kromp aanzienlijk. In de jaren ’90 ging het bedrijf zich meer concentreren op producten die opvielen door het design, waaronder de Senseo koffiezetapparaten. Eind 2010 had Philips nog 119.000 medewerkers in dienst, waarvan 14.000 in Nederland.

Het VH gebouw wordt gesloopt omdat het verouderd is en plaats moet maken voor nieuwe gebouwen. De bouw daarvan kan beginnen na de sloop van het laatste gedeelte dat nog is blijven staan.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

wereldwonder artemistempel Efeze

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 april 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Martin Luther King, Poor People's campaign

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Het Beleg van Haarlem

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

De Kelten Galaten Galliërs

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.