Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van telecommunicatiebedrijven in Nederland

KPN gaat tussen nu en 2016 1.500 tot 2.000 extra werknemers bij het concern ontslaan. Directeur Eelco Blok noemt de maatregel ‘absoluut noodzakelijk’, ondanks dat er bij eerdere reorganisaties al 4.650 mensen zijn ontslagen. Het telecommunicatiebedrijf dat Nederland al anderhalve eeuw van telefonie voorziet, verkeert in zwaar weer.

Oprichting van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie

Vanaf de jaren ‘80 van de 19e eeuw komt de telefonie in Nederland op, nadat de telefoon enkele jaren eerder werd uitgevonden door zowel Antonio Meucci als Alexander Bell. De overheid beheert het telefoonnetwerk en breidt dit netwerk vlug uit. In 1915 wordt de post, de telegrafie en de telefonie samengebracht in één bedrijf van de overheid. Het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT) wordt in 1923 opgericht.

Geschiedenis van telefonie in Nederland

Het gebruik van de telefoon en de uitbreiding van het netwerk maakte een snelle ontwikkeling door. Tot 1925 werden alle telefoongesprekken met de hand in een centrale doorgeschakeld. Na Zwitserland was Nederland in 1962 echter het tweede land in de wereld waarin alle telefoontjes automatisch werden doorgeschakeld door middel van de kiesschijf op de telefoon. In 1960 waren er al één miljoen mensen aangesloten op het telefoonnetwerk. Voor de PTT werd snel duidelijk dat de toekomst van het bedrijf bij de telefonie lag.

Privatisering

In de Tweede Wereldoorlog is de PTT door de Duitsers geprivatiseerd maar, deze beslissing werd na de oorlog teruggedraaid. Het bedrijf moest echter investeren om de nieuwste ontwikkelingen in de telefoonsector te kunnen volgen. Voor de financiën was het afhankelijk van de rijksoverheid, wat leidde tot irritaties bij het bestuur. In 1989 werd de PTT een particulier bedrijf, en verkreeg het het predicaat Koninklijk. De Koninklijke PTT Nederland NV (KPN) was ontstaan. Na vijf jaar maakte de organisatie de gang naar de beurs en in 2006 bouwde de overheid haar belang in het bedrijf helemaal af. Vooral door deze ontwikkeling verloor het bedrijf haar monopolie op het telefoonnetwerk van Nederland. Met de komst van de mobiele telefonie en door de Europese wetgeving kreeg KPN nog meer concurrentie op het gebied van telecommunicatie in Nederland.

Toekomst

Momenteel is de toekomst van KPN onzeker, en hoewel het verlies het afgelopen jaar ‘slechts’ de helft was van dat van 2012 moet het bedrijf bezuinigen. América Móvil, het telecombedrijf van één van de rijkste mensen ter wereld, Carlos Slim, overweegt KPN over te nemen. Een van de oudste Nederlandse bedrijven zou dan na ruim 150 jaar in Mexicaanse handen komen.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.