Race op Zwarte Cross

Geschiedenis Zwarte Cross: van kleine crosswedstrijd tot populair festival

Dit weekend vindt het muziek- en motorfestival Zwarte Cross plaats. Het driedaagse festival lijkt meer mensen dan ooit te trekken. Met zo'n 237.500 bezoekers wordt bevestigd dat het crossfeest steeds populairder wordt. Hoe is het festival zo groot geworden en wanneer is het eigenlijk ontstaan?



Eerste editie Zwarte Cross


Zwarte Cross is in 1997 ontstaan als een crosswedstrijd waaraan iedereen mocht meedoen. De eerste Zwarte Cross vond plaats op een weiland in de buurt van Hummelo. Er deden 150 deelnemers mee en het publiek bestond uit ongeveer 1.000 man. Na afloop van het crossen gaf de Achterhoekse band Jovink & The Voederbietel een optreden. De entree en deelname waren toen gratis en het ‘festival’ duurde toen slechts één dag.


Herkomst naam Zwarte Cross


De naam Zwarte Cross is afkomstig van de ‘wilde’ of ‘zwarte’ crossen die in Gelderland, Brabant en Overijssel plaatsvonden. Ongeveer een halve eeuw geleden ontstonden er illegale crosswedstrijden die niet door een officiële bond werden georganiseerd en vaak geen lang leven beschoren waren. Toch was de sfeer op de evenementen goed en het Zwarte Cross festival kan wellicht worden gezien als een eerbetoon aan deze crosspartijtjes. Na het daverende succes van de eerste editie besloot de organisatie het festival voor de tweede keer te organiseren. Er deden toen 350 deelnemers mee en er kwamen 4.000 bezoekers. Een nadeel was wel dat er veel gewonden vielen. Daarom ging de organisatie op zoek naar een nieuwe locatie.


Verhuizing naar Halle & ambitie


In 1999 verhuisde Zwarte Cross naar Halle (dorp in de buurt van Bronckhorst). De organisatie was toen beter geregeld en het evenement werd gehouden op een officiële crossbaan. De organisatie had de ambitie om het grootste crossevenement van Nederland te worden. Ze wilden dit bereiken door naast mooie wedstrijden een meerdaags muziekfestival te organiseren.


Grootste crossevenement van West-Europa


De jaren daarna groeide het festival uit tot het grootste crossevenement van West-Europa met steeds gekker wordende stunts. Er verscheen een tank op de crossbaan, motorrijders sprongen over een kooi met hongerige tijgers, er sprong een auto met caravan over de feesttent en er werden zelfs loopings met motors gedaan. Na een lange dag hadden de bezoekers de mogelijkheid om te kamperen op de Zwarte Cross camping.


100.000 bezoekers


Het evenement trok steeds meer bezoekersaantallen en werd steeds groter. Er kwamen jaarlijks één of meerder podia bij en er werden tribunes bij de crossbaan gebouwd. In 2006 verhuisde het festival naar Lichtenvoorde. Daar was meer ruimte voor het steeds groter wordende festival. In 2008 werd de mijlpaal van 100.000 bezoekers bereikt en in 2009 werd de hoogste motorsprong ooit gemaakt. De motorstuntman Johan Vervoort, vloog de lucht in, deed een parachute open en kwam levend en wel op de grond.


De toekomst van het muziek- en motorfestival


Tot op de dag van vandaag blijft het festival groeien. Sinds 2009 is Zwarte Cross het evenement waar het meeste bier wordt getapt. In 2008 en 2009 werd het festival uitgeroepen tot het populairste festival van Nederland. Het festival zal in de toekomst waarschijnlijk nog groter worden. Lekker crossen op je motor, een mooi feestje organiseren en losgaan op muziek. Wat wil een mens nog meer?

Bronnen

 

Afbeelding

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.