Geen afbeelding beschikbaar

Grootayatollah Khamenei over het nucleaire programma van Iran

Druk, sancties en moordaanslagen zullen geen vruchten afwerpen. Geen obstakel kan Irans nucleaire werk stoppen

Aldus de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei over het nucleaire programma van Iran. Hij deed zijn uitspraak in reactie op de steeds groter wordende internationale druk op Iran om te stoppen met het verrijken van uranium. De grootayatollah benadrukt echter dat hij ondanks alle ophef niet van plan is om zijn koers te wijzigen. Khamenei is sinds 1989 de ‘Hoogste leider’ van Iran en staat daarmee in functie zelfs boven de Iraanse president Mahmoud Achmadinejad.

Ali Khamenei werd geboren op 17 juli 1939 in de Iraanse stad Mashdad. Gedurende zijn jeugd volgde hij een aantal religieuze opleidingen, maar op latere leeftijd raakte hij meer geïnteresseerd in de politiek. Zo was hij betrokken bij de Iraanse revolutie van 1979 en groeide hij uit tot een vertrouweling van de nieuwe machthebber, de grootayatollah en Hoogste Leider Khomeini.

In juni 1981 pleegden tegenstanders van het regime een aanslag op Khamenei door een bom te verstoppen in een taperecorder. Hij wist de aanslag te overleven, maar raakte wel verlamd aan zijn rechterarm. Na de moord op president Mohammad-Ali Rajai in 1981 werd Khamenei met 95 procent van de stemmen gekozen tot de nieuwe president van Iran. Hij kwam bekend te staan als een uiterst conservatief leider, die hard optrad tegen demonstranten en andersgelovigen. Met name aanhangers van het bahaigeloof kregen regelmatig te maken met vervolgingen op basis van hun religie.

Na de dood van Khomeini in 1989 werd Khamenei uitgeroepen tot de nieuwe Hoogste Leider van het land en kreeg hij tevens de titel grootayatollah, wat hem een religieuze autoriteit binnen de islam maakt. In zijn nieuwe functie bemoeit Khamenei zich niet meer met de dagelijkse politiek, maar ziet hij zichzelf naar eigen zeggen als een adviseur, die ingrijpt als het fout gaat. Daarnaast maakt hij van zijn autoriteit binnen de islam gebruik om fatwa’s (religieuze adviezen) uit te spreken.

Opmerkelijk genoeg sprak hij in 2005 een dergelijk fatwa uit tegen de productie en opslag van nucleaire wapens, wat volgens hem verboden was binnen de islam.

''Druk, sancties en moordaanslagen zullen geen vruchten afwerpen. Geen obstakel kan Irans nucleaire werk stoppen''

''Druk, sancties en moordaanslagen zullen geen vruchten afwerpen. Geen obstakel kan Irans nucleaire werk stoppen''

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.