Grote voedselschandalen in de geschiedenis
Historische schandalen - Met de broodoorlog die nog voortduurt in Venezuela en de verhalen over de slechte Chinese babymelk, kent de geschiedenis heel wat voedselschandalen. Zo werden in Nederland ook wel eens haren in etenswaar gevonden of andere giftige stoffen. De grootste historische voedselschandalen kostten aan heel wat mensen het leven.
Melanine in China
In september 2008 bleek dat minstens twintig Chinese melkbedrijven melanine toevoegden aan hun melk. De melk was aangelengd met water en door de toevoeging van melanine zou dit niet zichtbaar zijn. Tienduizenden baby’s werden ziek en zes kinderen stierven dat jaar na het nuttigen van de melk. Veel landen haalden Chinese producten waar zuivel in was verwerkt van de markt.
Ziekte van Creutzfeldt-Jakob
Tussen 1986 en 2009 stierven maar liefst 168 mensen aan de ‘gekkekoeienziekte’, beter bekend als de variant-Creutzfeldt-Jakob of BSE. Het merendeel van de slachtoffers waren Britten. Zij stierven aan een hersenaandoening na het eten van besmet rundvlees. De ziekte van Creutzfekdt-Jakob komt nog steeds voor, maar de variant die wordt veroorzaakt door besmette koeien is door strengere voedseleisen vrijwel verdwenen.
Methanolvergiftiging
Er zijn tientallen schandalen op te noemen waarbij het giftige methanol in te grote hoeveelheden in alcohol zat. Zo vond in 1986 een groot wijndrama plaats in Italië: wijnbrouwers uit Veronella produceerden wijn met methanol waardoor twintig mensen stierven en tientallen blind werden. In 2011 stierven in India maar liefst 126 mensen aan een methanolvergiftiging en in 2012 in Tsjechië nog eens 19. Methanol kan ontstaan als bijproduct wanneer alcohol op ondeskundige manier wordt bereid.
Arsenicum in snoepjes
In 1858 vond in het Britse Bradford een groot drama plaats. In snoepjes was per ongeluk arsenicum verwerkt en deze werden op de Green Market verkocht. De producent wilde namelijk een goedkope variant van suiker toevoegen en gebruikte per ongeluk arsenicum. Maar liefst tweehonderd mensen werden vergiftigd waarvan ongeveer twintig mensen stierven. Het schandaal was een aanleiding voor het opstellen van de Pharmacy Act in 1868 waarin het ‘vervalsen’ van ingrediënten aan banden werd gelegd.
Giftige planten
Het heliotropium-onkruid heeft in verschillende landen doden veroorzaakt door pyrrolizide-alkaloiden die tarwe vervuilen. In Afghanistan zijn tussen 1974 en 1976 maar liefst 1600 mensen door vergiftigde tarwe gestorven aan de gevolgen van leverschade. Andere grote uitbraken vonden plaats in Oezbekistan en Tadzjikistan. In het laatst genoemde land vond de uitbraak plaats in 1992 en de overheid licht de bevolking nog steeds in over de gevaren.
Mensenhaar in brood
Het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde heeft in 2012 ontdekt dat in China mensenhaar wordt verwerkt in broodverbeteraar. Volgens Nebafa, de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen, is de kans, mocht het verhaal waar zijn, klein dat het haar in Nederlands brood is te vinden. Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder op IsGeschiedenis verscheen, en is aangepast om het beter te laten aansluiten op het nieuws.
Bronnen:
- Demorgen.be, Schandalen in de Italiaanse wijnsector
- Froot.nl, Zeven grote voedselschandalen
- Voedselencyclopedie.nl, Chinees Melanine Schandaal
Afbeelding:
- Wikimedia, Brood