Halloween Massacre Gerald Ford

Halloween Massacre van 1975

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn drie jonge vrouwen om het leven gekomen bij een Halloweenfeest in de Madrid Arena. Vermoedelijk zijn de slachtoffers op een tribune in de verdrukking geraakt nadat er daar om onbekende reden paniek uitbrak. In 1975 speelde er zich in de Verenigde Staten rond Halloween ook een ‘bloedbad’ af. In dat geval vielen er echter geen doden, want toen betrof de ‘Massacre’ een groot politiek drama omtrent president Gerard Ford.

Op 6 december 1973 werd Gerald Ford benoemd tot de 40e vicepresident onder president Richard Nixon uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Hij verving hiermee Spiro Agnew, de voormalige vicepresident die onder meer beschuldigd werd van belastingontduiking en het witwassen van geld. Ford kreeg echter geen tijd om te wennen aan zijn vicepresidentschap, want nog geen jaar later trad president Nixon af als gevolg van het Watergate schandaal.

Impopulair

Op 9 augustus 1974 werd Gerard Ford hierdoor de eerste president van de Verenigde Staten die niet democratisch gekozen was. Dit opmerkelijke feit leverde hem echter weinig steun op onder de kiezers, die nooit hun stem op hem hadden uitgebracht. Zijn toch al beperkte populariteit onder het volk daalde vervolgens nog verder toen hij besloot Nixon een presidentieel pardon te geven in de Watergate rechtszaak. De haat van sommige Amerikanen jegens Ford was zelfs zo groot dat er in september 1975 maar liefst twee aanslagen op zijn leven werden gepleegd.

Nelson Rockefeller

Ondertussen namen ook de problemen in Washington voor Ford steeds toe. Zijn eigen vicepresident, de liberale Nelson Rockefeller, viel namelijk niet goed in de smaak bij de streng conservatieve leden van het kabinet, waaronder de Stafchef van het Witte Huis Donald Rumsfeld en diens assistent Dick Cheney. Rockefeller was kwaad dat hij als gevolg hiervan door Rumsfeld en Cheney buitengesloten werd wat betreft de belangrijke beslissingen. “Ik ga naar begrafenissen en ik ga naar aardbevingen. Het herontwerpen van de zegel van de vicepresident is zo’n beetje het belangrijkste wat ik gedaan heb”, zo beklaagde hij zich.

Henry Kissinger

Rockefeller, Cheney en Rumsfeld waren echter niet de enige die met elkaar overhoop lagen. Minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger was namelijk ook helemaal niet te spreken over het optreden van minister van Defensie James Schlesinger en hoofd van de CIA Bill Colby, die beiden een rol speelden in het Watergate schandaal. “Iedere keer als Colby ook maar in de buurt van het Capitool komt heeft die dwaas de onweerstaanbare drang om de meest verschrikkelijke misdaden op te biechten”, zo sneerde Kissinger in het bijzijn van Ford.

Halloween Massacre

Ford wist niet goed wat hij aan moest met al deze interne onenigheid en keerde zich daarom tot zijn adviseur Bryce Harlow. Die kwam vervolgens al snel tot een duidelijke conclusie. Als Ford ook maar enige kans wilde hebben om na deze termijn in 1976 nog herkozen te worden, was er slechts één oplossing mogelijk: “Je moet ze allemaal ontslaan”, aldus Harlow. In een besluit dat later bekend kwam te staan als de ‘Halloween Massacre’ (het Bloedbad van Halloween) volgde Ford dit advies bijna letterlijk op.

Hij liet Colby en Schlesinger op staande voet ontslaan en besloot tevens de invloed van Henry Kissinger sterk in te perken. Daarnaast dwong hij Rockefeller om zich niet langer beschikbaar te stellen voor herverkiezing als vicepresident. Alleen de ultraconservatieven kwamen er goed vanaf: Rumsfeld werd de nieuwe minister van Defensie en de 34-jarige Cheney volgde hem op als de jongste Stafchef van het Witte Huis uit de geschiedenis.

Mislukking

De dramatische reorganisatie van Ford bleek echter niet voldoende voor het bemachtigen van een tweede termijn. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1976 werd hij met een nipte meerderheid verslagen door Democraat Jimmy Carter. Later zou hij dan ook spijt krijgen van zijn verregaande beslissing: “Ik was kwaad op mezelf dat ik niet op durfde te komen tegen de invloed van de ultraconservatieven. Het was de grootste politieke misstap van mijn carrière en tevens één van de weinige laffe beslissingen die ik ooit in mijn leven heb genomen.”

Halloween

Ook dit jaar valt Halloween in de Verenigde Staten samen met belangrijke politieke ontwikkelingen. Kandidaten Barack Obama en Mitt Romney voeren deze week namelijk voor het laatst campagne in aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgende week dinsdag 6 november. In Spanje stond Halloween dit jaar echter in het teken van een nog groter drama. Daar kwamen 3 jonge vrouwen om het leven toen zij verdrukt werden tijdens een Halloween-party in de Madrid Arena.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.