Halloween ansichtkaart

Dossier: Halloween

Enge kostuums, snoep en versierde huizen. In Amerika is Halloween een grootse traditie en ook in Nederland begint Halloween steeds populairder te worden. Maar wat is de geschiedenis achter deze feestdag?

De oorsprong van Halloween

Tegenwoordig is het meer een seculiere feestdag, maar Halloween kent ook Keltische en christelijke invloeden die al eeuwen teruggaan. Waar komt Halloween vandaan en hoe is het uitgegroeid tot de enge feestdag zoals we het vandaag de dag kennen? 

Lees meer over de oorsprong van Halloween

Halloween bij President Kennedy

Het ontstaan van de Jack-'o-lantern

Je kent ze ongetwijfeld uit de Amerikaanse films, of misschien heb je er zelf wel één voor je huis: de uitgeholde pompoenen. Deze typische enge versiering voor Halloween kent echter een mythische ontstaansgeschiedenis, of beter gezegd: meerdere mogelijke mythische legendes. Hoe is deze gewassen uitgegroeid tot hét gezicht van Halloween?

Lees meer over de oorsprong van de Jack-'o-lantern

Jack-'o-lantern

Allerheiligen op 1 november

Halloween wordt gevierd op de avond voor Allerheiligen. Dit is een katholieke feestdag die is toegewijd aan alle heilige personen die geen eigen feestdag hebben. De Engelse naam hiervan verklaart ook de term 'Halloween'. Allerheiligen is in het Engels All Hallows, de avond ervoor is dus All Hallows Eve. Dit is verbasterd naar Halloween. 

Lees meer over Allerheiligen

Allerheiligen


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Allerzielen

Overschaduwd door de twee voorgaande feestdagen, wordt op 2 november Allerzielen gevierd. Deze dag is in de katholieke kerk bedoeld om de doden te eren. De feestdag wordt ook gevierd in de Oosters-orthodoxe kerk en sommige protestantse kerken, zoals de Anglicaanse kerk. De meeste protestantse kerken erkennen de feestdag echter niet omdat zij het oneens zijn met de theologie achter de feestdag.

Lees meer over Allerzielen

All Soul’s Day

De Día de los Muertos

Een feestdag die sterk doet denken aan Halloween en vaak zelfs bestempeld wordt als 'Mexicaans Halloween' wordt in verschillende Latijns-Amerikaanse landen gevierd op 1 en 2 november. Dit wordt de Dag van de Doden, of Día de los Muertos, genoemd. Op deze dag eren de Mexicanen de overledenen en maken ze “vrede” met de dood. In plaats van te focussen op de griezelige of verdrietige kant van de dood, wordt op deze dag juist gevierd dat de dood onlosmakelijk verbonden is met het leven, en niet gevreesd dient te worden. 

Lees meer over de Día de los Muertos

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.