Halloween ansichtkaart

Dossier: Halloween

Enge kostuums, snoep en versierde huizen. In Amerika is Halloween een grootse traditie en ook in Nederland begint Halloween steeds populairder te worden. Maar wat is de geschiedenis achter deze feestdag?

De oorsprong van Halloween

Tegenwoordig is het meer een seculiere feestdag, maar Halloween kent ook Keltische en christelijke invloeden die al eeuwen teruggaan. Waar komt Halloween vandaan en hoe is het uitgegroeid tot de enge feestdag zoals we het vandaag de dag kennen? 

Lees meer over de oorsprong van Halloween

Halloween bij President Kennedy

Het ontstaan van de Jack-'o-lantern

Je kent ze ongetwijfeld uit de Amerikaanse films, of misschien heb je er zelf wel één voor je huis: de uitgeholde pompoenen. Deze typische enge versiering voor Halloween kent echter een mythische ontstaansgeschiedenis, of beter gezegd: meerdere mogelijke mythische legendes. Hoe is deze gewassen uitgegroeid tot hét gezicht van Halloween?

Lees meer over de oorsprong van de Jack-'o-lantern

Jack-'o-lantern

Allerheiligen op 1 november

Halloween wordt gevierd op de avond voor Allerheiligen. Dit is een katholieke feestdag die is toegewijd aan alle heilige personen die geen eigen feestdag hebben. De Engelse naam hiervan verklaard ook de term 'Halloween'. Allerheiligen is in het Engels All Hallows, de avond ervoor is dus All Hallows Eve. Dit is verbasterd naar Halloween. 

Lees meer over Allerheiligen

Allerheiligen

Allerzielen

Overschaduwd door de twee voorgaande feestdagen, wordt op 2 november Allerzielen gevierd. Deze dag is in de katholieke kerk bedoeld om de doden te eren. De feestdag wordt ook gevierd in de Oosters-orthodoxe kerk en sommige protestantse kerken, zoals de Anglicaanse kerk. De meeste protestantse kerken erkennen de feestdag echter niet omdat zij het oneens zijn met de theologie achter de feestdag.

Lees meer over Allerzielen

All Soul’s Day

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?