Herinneringen aan Prins Bernhard

11 december 2014 is het tien jaar geleden dat prins Bernhard werd bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau in Delft. De prins is omstreden, maar geniet nog altijd populariteit. Prins Bernhard wordt herinnerd om zijn inzet voor veteranen, de natuur en cultuur. Maar ook om zijn rol in een aantal grote schandalen.

De prins tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog week de koninklijke familie uit naar Groot-Brittanië. Omdat het daar door de Duitse bombardementen van de Blitz ook niet veilig werd geacht, verhuisde het gezin van prins Bernhard naar Canada, buiten het bereik van de Duitse bommenwerpers. Bernhard zelf bleef in Londen, waar hij Koningin Wilhelmina bijstond. Ook functioneerde hij als verbindingsofficier tussen de Nederlandse en de Britse strijdkrachten. De prins richtte een Nederlands luchtmacht squadron op en was betrokken bij de oprichting van een regiment van de landmacht.

Betrokkenheid bij defensie

Hij haalde een vliegbrevet en vloog zelfs een keer mee tijdens een gevechtsmissie. Als bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten was de prins betrokken bij de onderhandelingen over de Duitse capitulatie in mei 1945. Door zijn activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn betrokkenheid bij defensie, wordt de prins nog altijd geassocieerd met het leger. De prins werd in ook militair uniform begraven. Lang werd op de verjaardag van de prins een defilé van veteranen georganiseerd in Wageningen.

Prins Bernhard als natuurliefhebber

De prins zette zich actief in voor natuurbehoud. In 1961 werd hij de eerste president van het Wereldnatuurfonds. Ondanks dat was Bernhard wel een liefhebber van de jacht. Volgens de prins waren de jacht en natuurbehoud helemaal geen tegenstrijdige zaken. Na zijn aftreden als president van het WNF werd prins Bernhard benoemd tot ‘founder president’. In die hoedanigheid opende de prins in 2002 de Eftelingattractie PandaDroom.

Speciaal voor mensen die zich bijzonder voor natuurbehoud hadden ingezet, stelde prins Bernhard een onderscheiding in, de Orde van de Gouden Ark. Hoewel deze onderscheiding geen koninklijke onderscheiding is, heeft de onderscheiding wel waarde voor de ontvangers. Tijdens de uitvaart van prins Bernhard droeg onder andere prins Phillip van het Verenigd Koninkrijk zijn versierselen van de Orde.


Titel: De Koningsvleugel- Geschiedenis van de particuliere appartementen in het Paleis Noordeinde
Auteur: R.W.A.M. Cleverens
ISBN: 9789065506597
Uitgever: Verloren
Prijs: €24,-

 

 


Prins Bernhard en cultuur

In 1940 richtte de prins in Londen het Prins Bernhard Fonds op. Met het geld dat dit fonds verzamelde, wilde de prins de Britse oorlogsinspanningen ondersteunen. Na de oorlog richtte het fonds zich op

de bevordering van de geestelijke weerbaarheid door middel van culturele zelfwerkzaamheid.

Het fonds, nu bekend als het Prins Bernhard Cultuurfonds, ondersteunt nog altijd culturele projecten en instellingen. Naast de activiteiten voor zijn eigen culturele fonds, was de prins van 1956 tot 1977 ook voorzitter van de Europese Culturele stichting.

Schandalen rondom de prins

Prins Bernhard is niet bepaald onomstreden. Al tijdens zijn leven was de prins het middelpunt van een aantal grote schandalen. Met name door de Lockheed-affaire moest prins Bernhard afstand doen van veel van zijn eretitels en functies. Na zijn dood werden in de Volkskrant nog eens een aantal interviews gepubliceerd waarin tot dan toe onbekend gebleven informatie over de prins werd gepresenteerd. Die deden heel wat stof opwaaien, vooral omdat de prins dingen over de Greet-Hofmans affaire zei, die nog nooit officieel naar buiten waren gekomen. Ook bevestigde de prins het gerucht over zijn buitenechtelijke dochter Alicia. De RVD wist niks van de publicaties. De officiële archieven van die affaire kwamen pas in 2008 naar buiten. Toch is de prins, ondanks die schandalen bij velen populair gebleven.

<h2>Bronnen:</h2>
www.parlement.com:<a href="http://www.parlement.com/id/vg9fgopuygzm/prins_bernhard_bernhard_leopold... Z.K.H. Prins Bernhard </a>

www.koninklijkhuis.nl<a href="http://www.koninklijkhuis.nl/encyclopedie/wie-is-wie/in-memoriam/bernhar... Bernhard prins der Nederlanden</a>

www.npogeschiedenis.nl:<a href="http://www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2004/december/Prins-Bernhard-spreek... Prins Bernhard spreekt weer </a>

nl.wikipedia.org:<a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Bernhard_van_Lippe-Biesterfeld" target="_blank"> Bernhard van Lippe Biesterfeld</a>,<a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Bernhard_van_Lippe-Biesterfeld" target="_blank"> Orde van de Gouden Ark. </a>

 
<h2>Afbeelding:</h2>
<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3APrince_Bernhard_1942.jpg" target="_blank">Wikimedia commons</a>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.