prins Bernhard konining Juliana Lech

De vele schandalen van prins Bernhard

Het Nederlandse publiek heeft prins Bernhard lange tijd geprezen, onder meer vanwege zijn antinazistische opstelling tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn inzet voor het WNF. Hoewel dit niet geheel onverdiend is, heeft Bernhard ook minder fraaie acties op zijn naam staan. Zijn betrokkenheid bij verschillende affaires bracht de koninklijke familie herhaaldelijk in verlegenheid. Bernhard werd dan ook niet voor niks wel eens de 'schavuit van Oranje' genoemd.

Greet Hofmans-affaire

De jongste dochter van prins Bernhard en prinses Juliana, Marijke (beter bekend onder haar tweede naam Christina), werd in 1947 geboren met een oogafwijking. Het koninklijk paar nodigde daarom in 1948 de alternatieve gebedsgenezeres Greet Hofmans uit op het paleis, in de hoop het gezichtsvermogen van hun jongste dochter te verbeteren. Al snel liet Juliana zich sterk beïnvloeden door Hofmans, tot groot ongenoegen van Bernhard. De prins wees Hofmans daarop in 1950 de deur.

Ondanks dit toegangsverbod, bleef koningin Juliana Hofmans nog regelmatig bezoeken (overigens zonder dat haar behandelingen enig zichtbaar effect op prinses Christina hadden). Deze ontmoetingen waren Bernhard een doorn in het oog en uiteindelijk besloot hij de band tussen zijn vrouw en Hofmans naar de pers uit te lekken. Op 13 juni 1956 publiceerde het Duitse tijdschrift Der Spiegel een artikel genaamd 'Zwischen Köningin und Rasputin', waarin de band tussen de koningin en de gebedsgenezeres bekend werd gemaakt. De daaropvolgende   Greet Hofmansaffaire werd een flinke smet op het blazoen van het koningshuis. Het resulteerde in elk geval wel in het door Bernhard gewenste effect: op last van de regering verbrak Juliana elk contact met Hofmans. Tegelijkertijd had hij daarmee ook de reputatie van zijn echtgenote ernstig beschadigd. 


Leestips-Boeken

Titel: Hofpredikers in de negentiende eeuw - Een carrière bij de koning
Auteur: Janneke de Jong-Slagman
ISBN: 9789087043728
Uitgever: Verloren
Prijs: € 29,-

   


Lockheed-affaire

In 1976 ontstonden er geruchten dat Bernhard van het Amerikaanse bedrijf Lockheed steekpenningen had aangenomen. In ruil voor een bedrag van 1,1 miljoen gulden, zou hij de Nederlandse regering hebben geadviseerd om materiaal van deze vliegtuigfabrikant aan te schaffen. De regering stelde de commissie Donner in om de zaak te onderzoeken. Na de onderzoeksresultaten te hebben ontvangen, maakte minister-president Joop Den Uyl op 26 augustus 1976 bekend dat de geruchten omtrent de prins klopten. Dit veroorzaakte een crisis over de positie van Bernhard. Juliana bleef in dit schandaal haar echtgenoot steunen en er werd zelfs gevreesd voor haar aftreden. Zover kwam het echter niet. Bernhard werd niet strafrechtelijk vervolgd. Hij moest daarentegen wel zijn spijt betuigen en zowel functies in het bedrijfsleven als zijn militaire functies neerleggen.

Den Uyl Lockheed affaire

Buitenechtelijke kinderen

Bernhard en Juliana kregen samen vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Marijke. Gedurende zijn huwelijk had de prins echter ook meerdere buitenechtelijke affaires, die op zichzelf natuurlijk al een schandaal waren. Hierin verwekte Bernhard nog twee dochters bij twee verschillende vrouwen. Bij een Duitse pilote verwekte hij Alicia de Bielefeld en bij zijn Franse maîtresse Hélène Grinda verwekte hij Alexia Grinda. In 2011 werd bekend dat Bernhard waarschijnlijk een derde buitenechtelijke dochter had, namelijk de Nederlandse Mildred Zijlstra. Bewijs dat Mildred een dochter van Bernhard is, is echter nooit geleverd.

Operatie Lock

Begin jaren 90 kwam uit dat Bernhard ook in zijn werkzaamheden bij het WNF de democratische spelregels aan zijn laars lapte. Om de stroperij van neushoorns en de handel in ivoor tegen te gaan, had de prins in het geheim Operatie Lock opgezet. Hierin zouden stropers en handelaren via undercoveroperaties, infiltraties en gewelddadige confrontaties in meerdere Afrikaanse landen worden aangepakt. Bernhard financierde deze feitelijk illegaal opererende eenheden vanuit zijn eigen middelen, waarvoor hij in 1988 twee schilderijen veilde. Toen de operatie eind jaren 90 vanwege geldgebrek stukliep, lekte het bestaan ervan naar de buitenwereld uit. De verontwaardiging was groot, met name omdat voor operatie Lock was samengewerkt met het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Hoewel Bernhard werd bekritiseerd, kreeg het hoofd van het WNF, John Hanks, de meeste kritiek te verduren. Hij moest daardoor uiteindelijk aftreden.

Lidmaatschap NSDAP 

Ondanks dat prins Bernhard zich tijdens de oorlog opstelde tegen het nazisme, was hij begin jaren 30 wel lid van de NSDAP. Hoewel Bernhard zelf tot zijn dood beweerde dat hij nooit lid was geweest, werd op 4 oktober 2023 bekend dat hij wel degelijk lid was. In het persoonlijk archief van Bernhard werd een lidmaatschapkaart van de partij gevonden. 

Bronnen:

Afbeeldingen

Bronnen

geschiedenis.nl, Necrologie prins Bernhard 

historischnieuwsblad.nl, Greet Hofmans

parlement.com, Prins Bernhard

Afbeelding

By Nationaal Archief [Copyrighted free use], via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.