Geen afbeelding beschikbaar

Het eerste luchtbombardement op Libië

''Het einde van de kolonist is nabij en het einde van de ratten is nabij'', zei Kaddafi in een toespraak die de staatstelevisie in de nacht van zondag op maandag heeft uitgezonden. Libië werd in 1911 gekoloniseerd door de Italianen.

Phoeniciërs, Romeinen, Vandalen, Arabieren, Spanjaarden, Ottomanen en Italië beheersten Libië in de afgelopen eeuwen voor kortere of langere tijd. In de zestiende eeuw rukten de Ottomanen op naar Noord-Afrika. Ze bezetten delen van Libië. De Ottomanen beheersten het gebied van 1551 tot 1911. Onder het bewind van de ottomanen behielden lokale heersers, de 'beys' van Tripoli, grote mate van onafhankelijkheid.

Motieven kolonisatie

Eind 19e eeuw was vrijwel heel Afrika bezet door Europese machten. Italië was op het toneel der kolonisatie nog geen grote speler en besloot zich ook een gebied toe te eigenen. De ontmanteling van het Ottomaanse rijk begin 20e eeuw was een buitenkans voor Italië om die droom te verwezenlijken. Aangezien Libië niet onder een Europese macht viel maar onder Ottomaans gezag, zagen de Italianen hun kans schoon. Wat Italië precies in het grotendeels uit woestijn bestaande Noord-Afrikaanse land te zoeken had, was niet direct duidelijk. Door de droogte van het gebied waren de motieven niet economisch, maar meer politiek en ideologisch van aard. Voor de Italiaanse nationalisten ging het om ‘glorie’. Voor de Katholieken ging het om de verbreiding van het geloof. Italië wilde daarnaast een uitbreiding van grondgebied om de arme boeren in Italië land te kunnen bieden. Deze motieven zorgden ervoor dat Italië tot actie overging om Libië over te nemen van de Turken.

Eerste luchtbombardement

Het Ottomaanse rijk was begin 20e dus eeuw in verval geraakt. De Turkse legermacht die in Libië aanwezig was, was dan ook gering. In de 19e eeuw leverde het Ottomaanse rijk nog wel een gouverneur aan het gebied, maar regeerden de Libische heersers het gebied grotendeels autonoom. De Italianen maakten dan ook dankbaar gebruik van de verzwakte positie van de Turken. Op 29 september 1911 verklaarden zij de oorlog aan het Ottomaanse rijk. Ze bombardeerden de haven van Tripoli en zetten een troepenmacht aan land. Het was het eerste luchtbombardement uit de geschiedenis. De oorlog was begonnen en voor de Italianen was het menens.

Verdrag van Lausanne

De Italianen waren met hun negen vliegtuigen en drie luchtschepen in de meerderheid. Het gevecht breidde zich uit tot het hele oostelijke gebied van de MiddellandseZee. Italië bombardeerde Beiroet en bezette enige Turkse eilanden in de Egeïsche zee. Ook veroverde Italië de drie Ottomaanse provincies Cyrenaica, Tripolitanië en Fezzan. Ze voegden de provincies samen tot het huidige Libië. De Italianen bleken te sterk te zijn voor het Ottomaanse rijk en 15 oktober 1912 werd het verdrag van Lausanne getekend. De Turken erkenden hierbij de Italiaanse soevereiniteit. De oorlog was afgelopen en het Ottomaanse rijk deed afstand van het Libische grondgebied.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt