Geen afbeelding beschikbaar

Het eeuwige leven van Osiris en Ettinger

Robert Ettinger, de Amerikaanse oprichter van de zogenoemde 'invriesbeweging', is overleden. Hij schreef in 1962 zijn manifest Het vooruitzicht van de onsterfelijkheid. Ook de oude Egyptenaren geloofden in het eeuwige leven, maar dan wel na de dood.

"De mythe van Osiris is het bekendste verhaal uit het oude Egypte en gaat over zijn dood en wederopstanding - een thema dat de dagelijkse cyclus weerspiegelt van het 'sterven' van de zon bij zonsondergang en zijn 'geboorte' bij zonsopkomst. Osiris was niet alleen god van het koningschap en de levenskracht van de farao. Hij was de personificatie van de vruchtbaarheid van het land en de geest van de vegetatiecyclus. Als heerser over het dodenrijk schonk hij hen, die de onsterfelijkheid hadden verdiend door hun zuivere levenswandel, nieuw leven", schreef de Griekse historiograaf en filosoof Plutarchus (46 v. Chr.-120 n. Chr. ), de eerste die de mythe van Osiris op schrift stelde.

Osiris

Osiris was de eerste koning van het Oude Egypte. Zijn vrouw was Isis, zijn zoon Horus en zijn dochter Bastet. Volgens de Egyptische overlevering was Osiris uit de hemel gekomen en werd hij de eerste koning van het Oude Egypte. Zijn broer Seth had een onstilbare jaloezie en was vastberaden zijn broer van de troon te stoten. Seth kreeg het voor elkaar om zijn broer te vermoorden en het lichaam in stukken te hakken, waarna hij ze verspreidde over alle uithoeken van het koninkrijk. Isis trok vervolgens jarenlang door het land op zoek naar de stoffelijke resten van haar man. Na een lange barre zoektocht vond ze uiteindelijk alle delen terug. Ze balsemde en mummificeerde haar overleden echtgenoot vervolgens weer tot één geheel. Het mummificeren was de manier om het lichaam te bewaren. Zo verkreeg Osiris, door Ra voorbestemd als Koning der Doden, het eeuwige leven. Eén deel van het lichaam van Osiris werd echter nooit teruggevonden, namelijk zijn mannelijke lid. Isis wilde echter nog een zoon en na zelfbevruchting door middel van magie, werd Horus na de dood van zijn vader geboren.

Rijk der Doden

Osiris werd dus heerser over het Rijk der Doden. De Egyptenaren geloofden dat hij in een paleis zetelde waar de overledenen doorheen moesten. Hij was daar een opperrechter en werd in die taak bijgestaan door 42 helpers. De dode moest een lange en moeilijke weg afleggen.  Bij het paleis aangekomen werd de dode opgewacht en op de proef gesteld. Uiteindelijk kwam de overledene voor 42 rechters waar zijn hart werd gewogen tegen de Veer van de Waarheid. Als het hart van de dode zwaarder was dan de veer, werd hij door het monster Ammit opgegeten. Het hart van mensen die echter een deugdzaam leven hadden geleid was lichter dan de veer. Zij mochten het Jaroeveld betreden en konden daar bij Osiris blijven. Als heerser over het dodenrijk schonk hij hen, die de onsterfelijkheid hadden verdiend door hun zuivere levenswandel, nieuw leven.

Ettinger

Het eeuwige leven spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Ook voor de zojuist overleden Ettinger. Hij werd in 1962 bekend door zijn manifest The Prospect of Immortality (Het Vooruitzicht van Onsterfelijkheid). Hij richtte in 1976 de cryonics movement (invriesbeweging) op, die meer dan 900 leden heeft. Zijn lichaam is in Detroit opgeslagen in een vat met vloeibaar stikstof. Zijn eerste en tweede vrouw zijn ook allebei ingevroren. In totaal hebben 106 mensen na hun overlijden een soortgelijke behandeling ondergaan. Mensen die klinisch dood zijn worden bij de procedure (Cryonisme) ingevroren, waardoor het lichaam onbeperkt houdbaar blijft.        

Beschavingen: 

Personen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!