Het Beleg van Leiden eindigde in het ontzet van de stad in 1574

Het Leids Ontzet

Om de Nederlandse Opstand neer te slaan belegert de Hertog van Alva in 1574 Leiden met zijn Spaanse troepenmacht. De uitgehongerde bevolking is wanhopig en een overgave lijkt niet ver weg. Maar de redding is nabij als Willem van Oranje besluit de dijken door te steken.



De Nederlanden waren in opstand gekomen tegen het de onderdrukking van Spanje. Deze opstand staat bekend als de Tachtigjarige Oorlog en duurde van 1568 tot 1648. De hertog van Alva werd aangewezen om de opstand neer te slaan. Willem van Oranje riep hierop de hulp in van een stel zeerovers, de Watergeuzen. Aangezien de Spaanse troepen niet de beschikking hadden over een vloot zag Oranje hierin een mogelijkheid om de Spanjaarden te verslaan. Verschillende steden sloten zich hierop aan bij de opstand onder leiding van Oranje.


Leiden werd opnieuw belegerd


Leiden was één van de steden die de kant van Oranje koos. Dit liet Alva niet zomaar toe en hij belegerde de stad eind oktober 1573. Het beleg duurde tot 21 maart 1574, waarna de Spanjaarden wegtrokken om het leger van Oranje te bestrijden op de Mookerhei. Twee maanden later, op 26 mei 1574 keerden de Spanjaarden terug en belegerden de stad opnieuw. Het stadsbestuur had in de tussentijd geen voorzorgsmaatregelen genomen en hierdoor waren de omstandigheden zeer slecht. Honger en pest grepen om zich heen, waardoor duizenden bewoners stierven. Vele wanhopige burgers begonnen erover na te denken zich over te geven. Het verhaal doet de ronde dat burgemeester Van der Werf zijn eigen lichaam als voedsel aan de bevolking van de stad aanbood, zolang zij zich maar niet zouden overgeven aan de Spanjaarden.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Watergeuzen namen haring en Wittebrood mee


De situatie in de stad was vreselijk. Maar toen Willem van Oranje de dijken doorstak, zou de omgeving van Leiden onder water komen te staan. In de nacht van 2 op 3 oktober stortte een deel van de stadsmuur van Leiden onder veel lawaai in. De Spanjaarden vreesden een uitval uit de stad en het stijgende water. Ze vluchtten in paniek weg. Om 8 uur ’s ochtends op 3 oktober kwamen de Watergeuzen de stad binnengevaren en namen haring en wittebrood mee voor de uitgehongerde bevolking.


Afbeelding:


Frans Hogenberg [Public domain], via Wikimedia Commons


Bronnen:


Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Zeppelin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Zenobia

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.