Het proces tegen Guy Fawkes
Londen 1606 – Guy Fawkes wordt voor de rechtbank gebracht. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij koning Jacobus I wilde vermoorden. Fawkes pleit onschuldig te zijn, maar het mag niet baten. Generaal Sir Edward stelt dat hij voor zijn executie eerst ‘halfdood gemaakt moet worden, zodat hij tussen hemel en aarde komt. Hij is immers onwaardig voor beiden’.
Buskruitverraad
Guy Fawkes was een Engels militair die tijdens de Tachtigjarige Oorlog onder de Spanjaarden diende. In mei 1604 werd een aanslag op de protestantse koning Jacobus I beraamd door Engelse katholieken onder leiding van Robert Catesby. Omdat Fawkes als militair ervaring had met explosieven werd hij benaderd. Fawkes werd echter op 5 november 1605 betrapt in een kelder onder het Hogerhuis. Hij had lonten, lucifers en buskruit bij zich. Zijn handlangers werden daarna ook allemaal opgepakt. De aanslag staat daarom ook wel bekend als het Buskruitverraad.
Verschrikkelijke straf
Het complot was ontdekt door een vriend van Fawkes, die tevens een katholieke Lord was. Fawkes had hem namelijk een brief gestuurd om die dag niet naar het parlement te komen. Tijdens het proces werden alle betrokkenen schuldig verklaard en allen kregen dezelfde straf. Eerst zouden hun genitaliën in het openbaar afgerukt worden en voor hun ogen verbrand. Vervolgens werden hun darmen en harten verwijderd. Daarna werden ze alsnog onthoofd en gevierendeeld, hun lichaamsdelen werden over het rijk verspreid om anderen af te schrikken.
Guy Fawkes masker
Elk jaar op 5 november is het in het Verenigd Koninkrijk nog steeds Guy Fawkes dag. Op die dag wordt de aanslag herdacht en moeten kinderen een pop van stro, die Fawkes moet voorstellen, verbranden. Ook is het een traditie dat het Britse parlement de kelders onder het Hogerhuis inspecteerd. Het Buskruitverraad diende ter inspiratie voor het boek ‘V for Vendetta’ en de gelijknamige film. De hackersgroep Anonymous en de Occupy-beweging vereenzelvigen zichzelf met Fawkes en dragen een ‘Guy Fawkes masker’.