Verdwenen beroep: de hobbeljongen

Het verdwenen beroep van de hobbeljongen

Tot aan het begin van de 20e eeuw was het heel normaal om levende vis te kopen. Aan de hobbeljongen was de taak ervoor te zorgen dat de vis tot aan de verkoop kon blijven leven.

De taak van de schommeljongen

De hobbeljongen (of schommeljongen) vervoerde vissen in een hobbelschuit. Het beroep kwam voornamelijk voor rondom de Amsterdamse vismarkt. Amsterdamse visverkopers haalden hun vis in Volendam. Een schuitje, met twee dwarsscheepse schotten en een met water gevulde bak ertussen. Hiermee werden de vissen vervolgens terug naar Amsterdam vervoerd. Daarbij moest de hobbeljongen aan het werk. Zijn belangrijkste taak – waar hij tevens zijn naam aan te danken heeft – was het onderhouden van het zuurstofgehalte van het water in de boot. Door heen en weer te schommelen hield hij het water in de boot in beweging. Zo bleef het zuurstofgehalte in het water op peil.

Hobbelen aan wal

In de loop van de dag zakte het zuurstofgehalte echter meer en meer, waardoor veel vissen alsnog overleden. Dit werd opgelost door ook hobbeljongens aan wal te laten werken. In de haven en aan de wal bleven zij het water in beweging houden. Het enige verschil hierbij was dat zij aan land met kuipen werkten, in plaats van hun gebruikelijke hobbelschuit.

Het verdwijnen van de hobbeljongen

In 1872 werd het IJ afgesloten, tegelijk met de demping van een aantal Amsterdamse grachten. Hierdoor verdwenen de Amsterdamse vismarkten geleidelijk. Daardoor verdween het beroep van de hobbeljongen.

Bronnen:

gtrovers.nl Hobbeljongen

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Vismarkt

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.