Historische documenten Rembrandt van Rijn gedigitaliseerd

De Radboud Universiteit Nijmegen presenteerde afgelopen week de eerste demoversie van het ‘Rembrandt Documents Project’, ofwel ‘RemDoc’. Doel van het project is om in totaal 1700 documenten van en over de beroemde Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn te digitaliseren. De verwachting is dat RemDoc eind volgend jaar voltooid zal zijn, waarna de omvangrijke database volledig zal worden vrijgegeven voor het publiek.

Het ‘Rembrandt Documents Project’ (RemDoc) is een samenwerkingsproject tussen de Radboud Universiteit Nijmegen, Museum het Rembrandthuis te Amsterdam, het StadsArchief Amsterdam en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD). Samen werken deze vier instanties aan de digitalisering van ruim 1700 documenten van en over Rembrandt van Rijn. Het gaat hierbij onder meer om brieven, huurcontracten, trouw- en geboortecertificaten en verscheidene inventarissen.

Afgelopen week lanceerde de universiteit een demoversie van RemDoc waarin ruim 1200 documenten zijn opgenomen. Naast de grote hoeveelheid aan tekstuele bronnen gaat het hier in sommige gevallen ook om beeldmateriaal. Zo zijn er onder meer een aantal tekeningen van Rembrandt in de database opgenomen en is er een scan van het laatste testament van Rembrandt en diens vrouw Saskia Uylenburgh uit 1635 beschikbaar. In veel gevallen zijn de bronnen bovendien voorzien van uitleg en annotatie, zowel in het Nederlands als in het Engels.

RemDoc is in principe bedoeld voor kunsthistorici, maar zal ook voor andere Rembrandt-liefhebbers beschikbaar zijn. Om de historische bronnen voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken, is de database voorzien van een uitgebreide zoekfunctie waarmee de documenten onder meer gefilterd kunnen worden op type, auteur, jaartal en locatie.

De demoversie van RemDoc is vanaf nu beschikbaar op de website www.remdoc.org

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement..

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.