De godsdienstoorlogen in Frankrijk

Hugenoten en katholieken sluiten de Vrede van Fleix

Le Fleix 1580 – Een reeks godsdienstoorlogen tussen de katholieken en de hugenoten teistert Frankrijk in de zestiende eeuw. Frans, de hertog van Anjou, probeert de vrede te herstellen, zodat de Fransen gezamenlijk de Zuidelijke Nederlanden kunnen veroveren. Op 26 november maakt de vrede van Fleix een einde aan de zevende godsdienstoorlog in Frankrijk.

Toename protestanten in Frankrijk

Onder de invloed van de Reformatie nam in de zestiende eeuw in Frankrijk het aantal Protestanten toe. Met name een groot deel van de edelen bekeerde zich tot de leer van Johannes Calvijn. Zelfs het machtige huis van Bourbon sloot zich aan bij de hugenoten, zoals ze door de katholieken genoemd werden. De religieuze splitsing zorgde voor veel onrust onder de adel, maar vanwege het krachtdadig ingrijpen van de machtige koning Hendrik II werd een conflict aanvankelijk voorkomen. Dit veranderde echter toen Hendrik in 1559 overleed. Hij werd  opgevolgd door zijn 15-jarige ziekelijke zoon Frans II.

Bloedbad van Wassey-sur-Blaise

De streng-katholieke hertog François de Guise zag al snel zijn kans.  In 1562 richtte hij het bloedbad van Wassey-sur-Blaise aan.  Hierbij kwamen zeventig protestanten om het leven. Het gevolg was een reeks godsdienstoorlogen, die af en toe tijdelijk werden onderbroken, om na een paar jaar in alle hevigheid weer los te barsten. Zelfs een huwelijk tussen de katholieke kroonprinses Margaretha van Valois met de calvinist Hendrik van Navarra kon in 1572 de vrede niet herstellen. Sterker nog, slechts een aantal dagen na de plechtigheid richtte Hendrik de Guise, de oudste zoon van Francois, een ware moordpartij aan onder de protestanten. Tijdens de Bartholomeusnacht kwamen maar liefst 20.000 hugenoten om het leven.

Zevende godsdienstoorlog

In 1580 werden er pogingen ondernomen om een einde te maken aan de inmiddels zevende godsdienstoorlog. Dit gebeurde met name onder invloed van Frans, de hertog van Anjou, die veel liever zag dat Frankrijk zich zou richten op de verovering van de Zuidelijke Nederlanden. Op 26 november 1580 werd daarom het verdrag van Fleix gesloten. De overeenkomst voorzag in een herstel van de vrede en bevestigde de privileges die de hugenoten al eerder toegezegd waren.

Vrede houdt niet stand

Heel lang zou de vrede echter niet standhouden, want slechts zeven jaar later brak het volgende godsdienstige conflict uit: de Drie Hendriken-oorlog (1587-1589). Pas op 13 april 1598 werd er daadwerkelijk een oplossing gevonden voor het conflict. Uitvaardiging van het Edict van Nantes door koning Hendrik IV bood de oplossing.

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt