Geen afbeelding beschikbaar

International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA)

In 1987 hield het educatieve filmfestival Festikon op te bestaan. Dit filmfestival werd zesentwintig jaar lang jaarlijks gehouden in Utrecht en vertoonde voornamelijk documentaires. De organisatie van dit festival was in handen van het Nederlands Film Instituut (NFI). De toenmalige directeur van het NFI Menno van der Molen besloot samen met zijn perschef Ally Derks het Festikon om te vormen tot een internationaal documentairefestival in Amsterdam.

De eerste editie

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) was hiermee geboren. In 1988 werd met behulp van een groep theaterwetenschappers het eerste festival georganiseerd. Het theater de Balie en de naastgelegen bioscoop Alfa waren de locaties waar het festival zijn documentaires vertoonde. Een aantal gerenommeerde documentairemakers verbonden zich aan het eerste IDFA. Zo werkten bijvoorbeeld Bert Haanstra, Kenneth Loach, Johan van der Keuken en Joris Ivens mee aan de eerste editie van het IDFA.

Documentaires uit de Sovjet Unie

Daarnaast kwam deze eerste editie met een uitzonderlijke primeur. In deze periode van glasnost en perestrojka werden oude en nieuwe documentaires uit de Sovjet Unie vertoond, wat in deze periode een unieke gebeurtenis was. Het doel van het festival was echter niet alleen het vertonen van goede documentaires. Het IDFA wilde vanaf het begin een centrale plek zijn voor ontmoeting en debat, voor ontwikkeling en productie en voor educatie en reflectie. Er werd geprobeerd jonge documentairemakers op gang te helpen en er werd getracht documentaires te vertonen waardoor het publiek aan het denken werd gezet. Het eerste IDFA trok ongeveer drieduizend bezoekers voor ongeveer tachtig tentoonstellingen.

Internationaal populair filmfestival

Na vele succesvolle jaren is het IDFA tegenwoordig uitgegroeid tot een internationaal populair filmfestival dat plaatsvindt op en rond het Rembrandtplein in Amsterdam. Het festival vertoont jaarlijks rond de 250 documentaires en trekt hiermee meer dan 180.000 bezoekers. Daarnaast zijn er acht competitieve programma’s, waar het IDFA prijzen voor uitreikt. Eén van deze prijzen heette tot 2009 de Joris Ivens Award, vernoemd naar een belangrijke Nederlandse documentairemaker. Ivens (1898-1989) maakte documentaires met een politieke en culture boodschap en had een grote invloed op de Nederlandse cinematografie.

Personen: 

Tijdperken: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.