Shinto afgeschaft Japan

Japanse staatsgodsdienst Shinto wordt afgeschaft

Op 15 december 1945 werd de Shinto-religie afgeschaft als staatsgodsdienst in Japan door de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur. De natuurgodsdienst Shinto was een belangrijk onderdeel van het Japanse nationalisme en militarisme. Na het verlies van Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wilden de Amerikanen hier een einde aan maken.

Shinto godsdienst

De Shinto is een natuurgodsdienst waarbij natuurgoden, de kami, aanbeden worden. Kami’s zijn vaak voorwerpen zoals stenen of dingen als het water, de maan en de zon. De Japanse keizer werd gezien als een levende natuurgod. De godsdienst stamt uit de 8e eeuw. Shinto wordt voornamelijk in Japan beoefend en heeft overeenkomsten met het Boeddhisme. De vele tradities van Shinto zijn over het algemeen diep verankerd in de Japanse gebruiken, waaronder reinigingsrituelen.

Tweede Wereldoorlog

Naast de verering van de natuur had Shinto ook sterke nationalistische trekken. De keizer stamde af van de goden, en het Japanse volk stamde af van de kami. Dit leidde tot de gedachte dat de Japanse keizer het toonbeeld was van puurheid en goedheid. Hierdoor had Japan het recht over andere landen en volken te heersen. Het werd dus als excuus gebruikt om het Japanse militarisme te rechtvaardigen. Dit militarisme kwam erg sterk naar voren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Afschaffing door de VS

Na de overgave van Japan op 2 september 1945 werd onder druk van de VS een aantal decreten uitgevaardigd. De belangrijkste van deze decreten werd uitgevaardigd op 15 december 1945 door de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur. Er werden afspraken gemaakt over de vrijheid van godsdienst, en daarmee de afschaffing van de staatsgodsdienst. Ook werden staat en kerk gescheiden: de Japanse keizer kreeg veel minder invloed op de politiek en er moest een constitutionele democratie komen, waarin het parlement het voor het zeggen had. Daarnaast mocht de Japanse keizer niet meer vereerd worden als een god. Alles wat de keizer wilde doen moest besproken worden met het nieuw te kiezen, democratische parlement. De Japanse keizer Hirohito gaf hier een mondelinge verklaring over op de radio.

Tegenwoordig is Shinto nog steeds een van de grootste godsdiensten in Japan. Veel van de traditionele Japanse gebruiken komen voort uit de godsdienst. Shinto kan echter niet meer worden ingezet als politiek middel, zoals voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog wel werd gedaan.

Bronnen

- bbc.co.uk, shinto and nationalism

- en.wikipedia.org, Shinto Directive

 

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt