Duinkerke in 1641

Karel II verkoopt Duinkerke

Duinkerke 1662 - Karel II is officieel pas twee jaar koning van Engeland, maar het rijk is nu al failliet. De belastinginkomsten zijn veel lager dan verwacht en de koning zelf geeft veel te veel geld uit. Op 17 oktober 1662 ziet Karel zich genoodzaakt om Duinkerke te verkopen aan Frankrijk.

Karel II koning van Groot-Brittannië

Karel II werd op 30 januari 1649 door het Schotse Parlement uitgeroepen tot koning van Groot-Brittannië. Het Engelse Parlement weigerde het koningschap van Karel echter te erkennen. Zij waren ontevreden met de monarchie en riepen, onder leiding van Lord Protector Oliver Cromwell, het Engelse Gemenebest uit. Karel probeerde in 1651 Engeland binnen te vallen en zijn kroon op te eisen, maar zijn leger werd door Cromwell verslagen bij de slag bij Worchester. Karel vluchtte noodgedwongen naar Frankrijk.

De erkenning van koning Karel II

In 1658 overleed Cromwell en werd hij als opgevolgd door zijn zoon, Richard. Deze nieuwe Lord Protector kon echter niet rekenen op veel steun vanuit het leger en een jaar later zag hij zich genoodzaakt weer af te treden. De Schotse gouverneur Monck besloot daarop met zijn leger naar Londen te trekken en het Engelse Parlement te dwingen Karel II te erkennen. Op zijn dertigste verjaardag, 28 mei 1660, keerde Karel terug in Engeland en werd hij gekroond tot koning.

Financiële problemen van Engeland

Het Engelse Parlement gaf Karel een jaarlijks budget van 1.2 miljoen pond om het rijk te besturen, maar al snel bleek dit niet voldoende. De nieuwe koning gaf te veel geld uit en de schatkist was al snel leeg. De situatie werd nog erger toen bleek dat tegelijkertijd ook de Engelse belastinginkomsten sterk daalden. Het Britse rijk kwam in grote financiële problemen en Karel zag zich genoodzaakt om actie te ondernemen.

De verkoop van Duinkerke

In 1662 stuurde Karel een diplomaat naar Parijs om contact op te nemen met zijn neef, de Franse koning Lodewijk XIV. Karel hoopte zijn financiële problemen op te lossen door de Engelse stad Duinkerke te verkopen aan Frankrijk. De stad was weliswaar van groot strategisch belang voor de handel op het Kanaal, maar de Engelse schatkist kon het jaarlijks onderhoud van de stad (320.000 pond) simpelweg niet meer opbrengen. Op 17 oktober 1662 werd de verkoopsovereenkomst getekend en verkocht Karel de stad Duinkerke voor een bedrag van 375.000 pond aan Frankrijk.

Afbeelding:

'Duinkerke in de eerste helft van de 17e eeuw (afbeelding uit Flandria Illustrata - 1641)' [Public Domain via Wikimedia Commons]

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.