Geen afbeelding beschikbaar

Karol Wojtyla wordt benoemd tot aartsbisschop van Krakau

Krakau 1964 - Voordat hij bekend werd als Paus Johannes Paulus II, leefde hij een eenvoudig leven in Polen. Hij was atletisch en hield van voetbal. Tijdens wedstrijdjes speelde hij vaak in het Joodse team. Hij werkte voor het theater en studeerde aan de universiteit in Krakau. Op 13 januari 1964 werd Karol Wojtyla benoemd tot aartsbisschop.

Jeugd & Studie

Karol Józef Wojtyla werd geboren op 18 mei 1920 in de Poolse plaats Wadowice. Als kind kwam hij veel in contact met de Joodse gemeenschap. Hij speelde vaak voetbalwedstrijden en deed dan mee in het Joodse team, ook al speelden ze tegen de Katholieken, omdat hij kennelijk goed met ze kon opschieten. Op zijn achttiende liet hij Wadowice achter zich om te gaan studeren aan de universiteit in Krakau. Hij studeerde filologie en meerdere talen.

Studie & Duitse bezetting

Vanwege de dienstplicht moest hij een militaire training volgen, maar hij weigerde een vuurwapen af te schieten. Tijdens zijn studententijd trad hij op met een theatergroep en werkte hij als toneelschrijver. Duitse troepen trokken in 1939 Polen binnen en sloten de universiteit waar Wojtyla aan studeerde. Wojtyla had tijdens de bezetting allerlei baantjes, zo werkte hij in een steengroeve, een chemische fabriek en een restaurant. Hierdoor voorkwam hij gedeporteerd te worden naar Duitsland, aangezien veel Polen daar tewerkgesteld werden.

Opleiding tot priester & onderduiken

Toen hij 22 jaar oud was, in 1942, begon hij aan een opleiding tot priester. De meeste lessen vonden ondergronds plaats en waren georganiseerd door het Aartsbisschop van Krakau. Tijdens Zwarte Zondag, op 6 augustus 1944, zocht de Gestapo in alle Poolse huizen naar jonge mannen. Hiermee wilden de nazi’s voorkomen dat er een nieuwe opstand zou plaatsvinden in Polen. Terwijl die dag meer dan achtduizend mannen geronseld werden, kon Wojtyla schuilen in de kelder van zijn oom. Hierna dook Wojtyla onder in het paleis van de Aartsbisschop tot aan de bevrijding van Polen.

Edith Zierer

Na de bevrijding, kwam Wojtyla een Joods meisje tegen dat flauwgevallen was en op het spoor lag. Hij nam haar mee de trein in en bracht haar naar Krakau. Het meisje, Edith Zierer genaamd, was haar achteraf erg dankbaar en ze onderhielden het contact toen Wojtyla paus was.

Aartsbisschop van Krakau

In 1946 werd Wojtyla priester en vanaf dat moment begon zijn carrière binnen de katholieke kerk. Hij ging theologie studeren aan het Pontifisch Internationaal Athenaeum Angelicum te Rome en keerde in 1948 weer terug naar Polen. Hij werkte verder in verschillende parochies en schreef theologische en literaire stukken. Vanwege zijn verdiensten voor de katholieke kerk werd hij op 13 januari 1964 benoemd tot aartsbisschop van Krakau door Paus Paulus VI.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.