De historische foto van een napalmaanval vlakbij Trang Bang, met 9-jarige Kim Phuc zonder kleren.

Kim Phuc Phan Thi als wereldwijd protest tegen oorlog

De bovenstaande foto is waarschijnlijk een van de beroemdste foto's uit de Vietnamoorlog (1955-1975). Het meisje op de foto, Kim Phúc Phan Thị , is inmiddels een wereldwijd bekende vredesactiviste. De foto is gemaakt op 8 juni 1972 en laat zien hoe kinderen hun dorp ontvluchtten na een napalmaanval.

Historische foto van de Vietnamoorlog

De historische foto is gemaakt op 8 juni 1972 net buiten het dorp Trang Bang. Een groep burgers was op de vlucht geslagen voor oprukkende Noord-Vietnamese troepen en probeerde de Zuid-Vietnamese posities te bereiken. Een Zuid-Vietnamese piloot zag de groep vluchtelingen aan voor de oprukkende Noord-Vietnamezen en bombardeerde de stroom vluchtelingen. Bij het bombardement kwamen vier dorpsbewoners om, onder wie twee familieleden van Kim Phuc. 


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Voorbeeld voor de wereld

Terwijl Kim Phúc Phan Thị probeerde te vluchten voor het bombardement, vatten haar kleren vlam. Hierbij liep ze derdegraads brandwonden op. Omdat haar kleren helemaal verbrand waren tot op haar huid, is ze naakt te zien op de foto. De wereld reageerde geschokt op het leed dat de onschuldige kinderen die op de foto staan werd aangedaan. De foto werd gemaakt door Nick Ut, die met deze foto de prestigieuze Pulitzerprijs in de wacht sleepte.

Naast de foto zijn er ook filmbeelden, geschoten door de Brit  Alan Downes en zijn Vietnamese collega Le Phuc Dinhm. Daarop is te zien hoe Ut de foto maakt terwijl de napalmbommen ontploffen. 

Kim Phúc Phan Thị

Na de foto is Kim Phúc Phan Thị naar een Vietnamees ziekenhuis gebracht waar ze wekenlang in kritieke toestand verkeerde. Dankzij bloed- en huid-transplantaties overleefde ze en kon ze na veertien maanden het ziekenhuis verlaten. Ondanks de succesvolle behandeling ondervindt ze nog steeds ernstige gezondheidsproblemen door het bombardement. Tegenwoordig woont Kim in Canada, waar ze een stichting heeft opgezet voor hulp aan minderjarige oorlogsslachtoffers. Sinds 1997 werkt ze ook als goodwillambassadrice voor de VN. Als dank voor haar werk kreeg ze in 2019 de Dresden Peace Price uitgereikt. 

Militaire mislukking

De Vietnamoorlog wordt gezien als één van de grootste militaire mislukkingen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. De Amerikanen dachten na een paar maanden vechten de overwinning in de wacht te kunnen slepen, maar de realiteit pakte heel anders uit. Door de guerrillatactieken van de Noord-Vietnamezen en de Vietcong bleek een overwinning moeilijk af te dwingen en daardoor duurde de Vietnamoorlog veel langer dan verwacht.

Kritiek op Amerika

Aanvankelijk was men in het westen positief over de inzet van Amerikaanse soldaten in Vietnam. Dit veranderde in de tweede helft van de jaren ’60. Er ontstond steeds meer kritiek op de oorlog. De groeiende linkse jongerenbewegingen drongen steeds meer aan op vrede en op het terugtrekken van de Amerikaanse troepen. Dit kwam onder meer doordat de Vietnamoorlog één van de eerste oorlogen was waar de media live verslag van kon doen. Hierdoor konden mensen met eigen ogen zien wat voor verschrikkingen een oorlog met zich meebracht.

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.