De historische foto van een napalmaanval vlakbij Trang Bang, met 9-jarige Kim Phuc zonder kleren.

Kim Phuc Phan Thi als wereldwijd protest tegen oorlog

De bovenstaande foto is waarschijnlijk de beroemdste foto uit de Vietnamoorlog (1955-1975). Het meisje op de foto, Kim Phuc Phan Thi, is inmiddels een wereldwijd bekende vredesactiviste. De foto is gemaakt op 8 juni 1972 en laat zien hoe kinderen hun dorp ontvluchtten na een napalmaanval.

Historische foto van de Vietnamoorlog

De historische foto is gemaakt op 8 juni 1972 net buiten het dorp Trang Bang. Dit dorp was vlak hiervoor met napalm aangevallen door het Amerikaanse leger. De Amerikanen waren verwikkeld in de Vietnamoorlog vanwege de Koude Oorlog. Er was een burgeroorlog gaande tussen Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam, waarbij het communistische Noord-Vietnam gesteund werd door de Sovjet-Unie en Zuid-Vietnam gesteund werd door de Verenigde Staten. De Amerikanen probeerden de overwinning van Zuid-Vietnam af te dwingen en zo de uitbreiding van het communisme in Azië tegen te gaan.

Militaire mislukking

De Vietnamoorlog wordt gezien als één van de grootste militaire mislukkingen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. De Amerikanen dachten na een paar maanden vechten de overwinning in de wacht te kunnen slepen, maar de realiteit pakte heel anders uit. Door de guerrillatactieken van de Noord-Vietnamezen bleek een overwinning moeilijk af te dwingen en daardoor duurde de Vietnamoorlog veel langer dan verwacht.

Kritiek op Amerika

Aanvankelijk was men in het westen positief over de inzet van Amerikaanse soldaten in Vietnam. Dit veranderde in de tweede helft van de jaren ’60. Er ontstond steeds meer kritiek op de oorlog. De groeiende linkse jongerenbewegingen drongen steeds meer aan op vrede en op het terugtrekken van de Amerikaanse troepen. Dit kwam onder meer doordat de Vietnamoorlog één van de eerste oorlogen was waar de media live verslag van kon doen. Hierdoor konden mensen met eigen ogen zien wat voor verschrikkingen een oorlog met zich meebracht.

Voorbeeld voor de wereld

Daar is deze foto een voorbeeld van. Kim Phuc Phan Thi trok tijdens het vluchten haar kleren uit omdat deze in brand stonden. Ze hield dan ook brandwonden over aan de aanval op haar dorp. De wereld reageerde geschokt op het leed dat de onschuldige kinderen die op de foto staan werd aangedaan. De foto werd gemaakt door Nick Ut, die met deze foto de prestigieuze Pulitzerprijs in de wacht sleepte.

Afbeelding

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!