De historische foto van een napalmaanval vlakbij Trang Bang, met 9-jarige Kim Phuc zonder kleren.

Kim Phuc Phan Thi als wereldwijd protest tegen oorlog

De bovenstaande foto is waarschijnlijk de beroemdste foto uit de Vietnamoorlog (1955-1975). Het meisje op de foto, Kim Phuc Phan Thi, is inmiddels een wereldwijd bekende vredesactiviste. De foto is gemaakt op 8 juni 1972 en laat zien hoe kinderen hun dorp ontvluchtten na een napalmaanval.

Historische foto van de Vietnamoorlog

De historische foto is gemaakt op 8 juni 1972 net buiten het dorp Trang Bang. Dit dorp was vlak hiervoor met napalm aangevallen door het Amerikaanse leger. De Amerikanen waren verwikkeld in de Vietnamoorlog vanwege spanningen tussen de communistische invloedsfeer van de Sovjet Unie en de kapitalistische invloedsfeer van de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog. Er was een burgeroorlog gaande tussen Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam, waarbij het communistische Noord-Vietnam gesteund werd door de Sovjet-Unie en Zuid-Vietnam gesteund werd door de Verenigde Staten. De Amerikanen probeerden de overwinning van Zuid-Vietnam af te dwingen en zo de uitbreiding van het communisme in Azië tegen te gaan.

Militaire mislukking

De Vietnamoorlog wordt gezien als één van de grootste militaire mislukkingen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. De Amerikanen dachten na een paar maanden vechten de overwinning in de wacht te kunnen slepen, maar de realiteit pakte heel anders uit. Door de guerrillatactieken van de Noord-Vietnamezen bleek een overwinning moeilijk af te dwingen en daardoor duurde de Vietnamoorlog veel langer dan verwacht.

Kritiek op Amerika

Aanvankelijk was men in het westen positief over de inzet van Amerikaanse soldaten in Vietnam. Dit veranderde in de tweede helft van de jaren ’60. Er ontstond steeds meer kritiek op de oorlog. De groeiende linkse jongerenbewegingen drongen steeds meer aan op vrede en op het terugtrekken van de Amerikaanse troepen. Dit kwam onder meer doordat de Vietnamoorlog één van de eerste oorlogen was waar de media live verslag van kon doen. Hierdoor konden mensen met eigen ogen zien wat voor verschrikkingen een oorlog met zich meebracht.

Voorbeeld voor de wereld

Daar is deze foto een voorbeeld van. Terwijl Kim Phuc Phan Thi probeerde te vluchten, vatten haar kleren vlam. Hierbij liep ze derdegraads brandwonden op. Omdat haar kleren helemaal verbrand waren tot op haar huid, is ze naakt te zien op de foto. De wereld reageerde geschokt op het leed dat de onschuldige kinderen die op de foto staan werd aangedaan. De foto werd gemaakt door Nick Ut, die met deze foto de prestigieuze Pulitzerprijs in de wacht sleepte.

Kim Phuc Phan Thi

Na de foto is Kim Phuc Phan Thi naar een Vietnamees ziekenhuis gebracht waar ze wekenlang in kritieke toestand verkeerde. Dankzij bloed- en huid-transplantaties heeft ze weten te overleven, hoewel ze nog steeds ernstige gezondheidsproblemen ondervind. Tegenwoordig woont Kim in Canada, waar ze een stichting heeft opgezet voor hulp aan minderjarige oorlogsslachtoffers.

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!