Vietnamoorlog

Geschiedenis van de Vietnamoorlog

In Vietnam zijn bijna 40 jaar na het einde van de Vietnamoorlog (1955-1975) een 82-jarige vader en zijn 41-jarige zoon gevonden in het bos. De mannen vluchtten tijdens een Amerikaanse bomaanval in 1973 naar de bossen en zijn daar al die tijd gebleven. De Verenigde Staten voerden tijdens Operatie Rolling Thunder tussen maart 1965 en november 1968 grootschalige bombardementen op Vietnam uit, maar ook daarna gingen de luchtaanvallen verder.

De Vietnamoorlog kende een lange aanloop. Het einde van het Franse koloniale bewind en de Japanse bezetting van Vietnam die daarop volgde was voor de communisten de aanleiding om een greep naar de macht te doen. Vanaf 1941 organiseerde Ho Chi Minh de Vietnamese communisten in de ‘Vietminh’, een militante organisatie die in eerste instantie geholpen werd door de Amerikanen. Die wilden namelijk de Japanners uit Vietnam verdrijven en besloten Ho Chi Minh te helpen. Nadat Japan in augustus 1945 verslagen was ontstond in Vietnam een machtsvacuüm. Ho Chi Minh zag op 2 september 1945 zijn kans en riep de Democratische Republiek Vietnam (DRV) uit.

Verdeling van Vietnam

Het land kreeg echter geen internationale erkenning en had alleen in het noorden van Vietnam een stevige machtsbasis. Uit vrees voor de opkomst van het communisme in Zuid-Oost-Azië besloot de Verenigde Staten zich achter Frankrijk te scharen, dat nog altijd probeerde zijn voormalige koloniale bezit terug te krijgen. Ho Chi Minh zocht steun bij China en de Sovjet-Unie en de VS ondersteunden de Fransen bij de opbouw van een leger in het zuiden van Vietnam. In 1954 werd Vietnam door de Akkoorden van Genève officieel in een noordelijk en een zuidelijk deel verdeeld en er zouden verkiezingen komen waarna Vietnam weer één land moest worden.

Begin van de Vietnamoorlog

Uit angst voor een communistische overwinning hield de VS de verkiezingen tegen en zorgde het ervoor dat Ngo Dinh Diem in het zuiden de leiding kreeg. Zijn leiderschap bleek zo slecht te zijn dat ook in het zuiden steeds meer steun kwam voor Ho Chi Minh, wiens guerrilla’s inmiddels al jarenlang probeerden te infiltreren in het zuiden en daar de Vietcong opzetten. Het Tonkin-incident waarbij Noord-Vietnamese troepen op 2 augustus 1964 een Amerikaans schip torpedeerden was voor de VS voldoende aanleiding om zelf in te grijpen in Vietnam. President Lyndon B. Johnson begon een luchtoffensief tegen Noord-Vietnam, waarmee de Amerikaanse betrokkenheid bij de Vietnamoorlog onvermijdelijk werd.

 


Leestips-Boek

Vietnam-oorlog Vietnam-oorlog

€ 10.95

 


Vietnamoorlog

President Johnson start Operatie Rolling Thunder

Begin 1965 gaf president Johnson goedkeuring aan een plan voor een langdurig luchtoffensief tegen Noord-Vietnam om de positie van de communistische leiders te verzwakken en ze te tot onderhandelingen te dwingen. Op 2 maart 1965 vlogen de eerste Amerikaanse bommenwerpers over Noord-Vietnam als onderdeel van Operatie Rolling Thunder. Het was de bedoeling dat Ho Chi Minh binnen een paar weken toe zou geven, maar toen dat niet gebeurde groeide Rolling Thunder uit tot een langdurige missie. De doelstelling van de Amerikanen verschoof naar het bemoeilijken van de Noord-Vietnamese hulp aan de Vietcong in het zuiden. Ruim 1 miljoen ton aan bommen werd op Noord-Vietnam gegooid totdat in november 1968 Rolling Thunder ten einde kwam.

Einde van bombardementen

Noord-Vietnam liet zich door de permanente bombardementen niet tegenhouden, omdat het met behulp van China en de Sovjet-Unie een goed luchtafweersysteem had opgezet. De bevoorrading van de Vietcong ging via ondergrondse tunnels gewoon door en Ho Chi Minh en de andere leiders waren niet bereid tot overleg. Door groeiende tegenstand in de VS tegen de oorlog en het onsuccesvolle verloop van Rolling Thunder beëindigde Johnson de operatie per 1 november 1968, hoewel ook in de jaren erna de luchtaanvallen door bleven gaan. Rolling Thunder had het leven gekost aan ongeveer 1000 Amerikaanse soldaten en tienduizenden Noord-Vietnamezen. De missie bracht de VS bovendien grote financiële verliezen, want alleen het verlies van circa 900 vliegtuigen kostte bijna een miljard dollar. Bovendien was het imago behoorlijk geschaad door het gebruik van zware chemische wapens zoals napalm, waarvan deze foto een bekende getuige is.

Vietnamoorlog sleept voort

De Vietnamoorlog zou uiteindelijk nog tot 30 april 1975 voortduren, toen er met de Val van Saigon een einde kwam aan de voor de Amerikanen desastreuze oorlog. Op 8 augustus 2013 kwam de Vietnamoorlog weer wereldwijd in het nieuws toen twee Vietnamezen diep in de bossen in het midden van Vietnam werden gevonden, nadat zij in 1973 voor bombardementen waren gevlucht.

Bronnen

-        20th Century History, Vietnam War (8-8-2013)

-        AD, Vermiste Vietnamese vader en (…) (8-8-2013)

-        Air Force Magazine, Rolling Thunder (8-8-2013)

-        BBC, Vietnam War: History (8-8-2013)

-        History, Operation Rolling Thunder (8-8-2013)

-        Spartacus Educational, Operation Thunder (8-8-2013)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, F-105Ds 34th TFS drop (…) (8-8-2013)

-        Wikimedia Commons, Napalm bomb explodes on (…) (8-8-2013)

 

Leestips-Boek

Vietnam-oorlog
Vietnam-oorlog

€ 10.95

 

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!