Geen afbeelding beschikbaar

Leonardo da Vinci

In 1505 schilderde Leonardo da Vinci het fresco De slag om Anghiari. Dit werk werd beschreven als zijn beste werk ooit. Hij schilderde het schilderij echter nooit af en in 1563 schilderde Giorgio Vasari er een ander werk overheen. Nu is er een plan ontstaan om te onderzoeken of het werk van Da Vinci achter dat van Vasari vandaan te halen is. Honderdvijftig historici van over de hele wereld hebben echter een petitie getekend om te voorkomen dat het schilderij van Vasari wordt vernietigd om het fresco van Da Vinci tevoorschijn te halen.

Leonardo da Vinci (1452-1519) wordt tegenwoordig gezien als het schoolvoorbeeld van de homo universalis. De homo universalis was een ideaalbeeld dat tijdens de Renaissance ontstond en had betrekking op een persoon die zich op vele gebieden met de besten kon meten.

Jeugd

Leonardo werd op 15 april 1452 als buitenechtelijke zoon geboren in het dorpje Vinci op het grondgebied van de Florentijnse Republiek. Tijdens zijn jeugd doorliep Da Vinci een basisopleiding in Latijn, geometrie en wiskunde. In 1466 trad Da Vinci in de leer bij de beeldhouwer en schilder Andrea del Verrocchio (1435-1488) in Florence. Hier werd hij zowel theoretisch als technisch geschoold en studeerde onder andere tekenen, scheikunde, metaalbewerking, mechanica, schilderen, beeldhouwen en modelleren.

Levensloop

Vanaf ongeveer 1480 werkte Da Vinci voor de regerende De’ Medici in Florence. Tussen 1482 en 1499 was Da Vinci werkzaam als schilder voor de hertog van Milaan. De Fransen bezetten Milaan echter en Da Vinci vluchtte naar Venetië, waar hij een baan kreeg als militair architect en ingenieur. Hierna werkte Da Vinci voor een tweede keer in Milaan (1506-1513), waarna hij een aantal jaar in het Vaticaan werkzaam was (1513-1516). De laatste drie jaar van zijn leven bracht Da Vinci door terwijl hij voor de Franse koning werkte. Hij overleed in 1519 in het Franse Amboise.

Schilderijen

Het meeste roem verwierf Da Vinci met zijn schilderwerken. De maagd op de rotsen (1483-1486) is een zeer bekend schilderij van hem en is tegenwoordig te zien in het Louvre in Parijs. Met Het laatste avondmaal (1498) schilderde Da Vinci het laatste avondmaal van Jezus. Dit meesterwerk staat in de kerk Santa Maria delle Grazie in Milaan. Da Vinci gebruikte bij dit schilderij een experimentele techniek, waardoor het fresco direct na zijn voltooiing in rap tempoachteruit ging. Het bekendste werk van Da Vinci is echter de Mona Lisa (1503-1505/1507), welke ook te zien is in het Louvre. Daarnaast is zijn tekening van de Vitruviusman een van de meest bekende tekeningen ooit geworden. De tekening geldt als een schoolvoorbeeld voor het streven naar wiskundige exactheid in de kunst. Da Vinci tekende de Vitruviusman rond 1490.

Wetenschapper

Naast schilder was Da Vinci een uitmuntend wetenschapper. Anatomie was één van de gebieden waarop Da Vinci zich ontwikkelde. Veel notities en tekeningen van Da Vinci over het menselijk lichaam zijn bewaard gebleven en geven zeer precies het menselijk lichaam weer. Naast anatomie was Da Vinci een gekend ingenieur. Hij ontwierp vele uitvindingen, waarvan er veel niet in het echt gemaakt werden. In de notities van Da Vinci zijn uitvindingen terug te vinden als hydraulische pompen, gevinde mortiergranaten, machinegeweren, een tank, een rekenmachine en een kanon aangedreven door stoom. Daarnaast was Da Vinci geobsedeerd door vliegen. Zo zijn er in zijn aantekeningen een parachute, een zweefvliegtuig en een helikopter terug te vinden. Ook ontwierp hij in 1502 voor de Ottomaanse sultan Beyazid II een brug over de Bosporus. De sultan besloot de brug echter niet te bouwen, omdat hij het niet mogelijk achtte. In 2006 besloot de Turkse regering dat er toch een brug over de Bosporus gebouwd werd, gemodelleerd naar de brug van Da Vinci.

Opvallend

Er zijn een aantal opvallende karaktertrekken van Da Vinci overgeleverd. Zo begon hij vaak enthousiast aan een nieuw werk, waarna het geregeld voorkwam dat hij het werk niet voltooide. Dit was ook het geval bij het fresco De slag om Anghiari. Daarnaast hield Da Vinci zijn privéleven goed verborgen en heeft hij waarschijnlijk nooit een intieme relatie met een vrouw gehad, wat zorgde voor geruchten over homoseksualiteit. Bovendien is bijzonder dat Da Vinci al zijn bevindingen zeer gedetailleerd noteerde, maar dan in spiegelschrift. In 2003 werd de interesse voor Da Vinci aangewakkerd, toen auteur Dan Brown een bestseller schreef waarin werken van Da Vinci als leidraad werden gebruikt: The Da Vinci Code.

De slag om Anghiari

De slag om Anghiari is één van de werken waar Da Vinci ooit aan begon en nooit voltooide. De schilderstechnieken die Da Vinci voor dit schilderij gebruikte, waren zo experimenteel dat een deel van het schilderij vermoedelijk van de muur droop. In 1563 werd er door Giorgio Vasari een nieuw fresco over die van Da Vinci heen geschilderd. Het enige beeld van het fresco van Da Vinci dat wij nog kennen is een tekening van Peter Paul Rubens (1577-1640), die het fresco natekende. Doordat De slag om Anghiari door kenners als het beste schilderwerk van Da Vinci wordt beschouwd, zijn onderzoekers gaten in het werk van Vasari aan het boren, om te zien wat er nog over is van het fresco van Da Vinci. Honderdvijftig historici van over de hele wereld willen echter niet dat het schilderij van Vasari verloren gaat en tekenden met zijn allen een petitie tegen het onderzoek

Bronnen:

Nu.nl: Moeder Da Vinci

 

Afbeelding:

Commons.wikimedia.org: Leonardo da Vinci

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.