Mager onthaal voor grootse ceremonie Napoleon

Parijs 1804  - Tussen de religieuze en de grondwettelijke handelingen door hadden zowel de paus als Napoleon moeite om bij de les te blijven. Het publiek kon niets volgen van de plechtigheden in de Notre-Dame en nam het  goed van de broodjes. Iedereen wachtte op het moment waarop Napoleon zichzelf en zijn vrouw Josephine de Beauharnais tot keizer en keizerin van Frankrijk zou kronen.

Festiviteiten

In zijn biografie van Napoleon uit 1946 geeft historicus Jacques Presserde dag aan als een festijn:  ‘een te monsterachtige kakofonie, die hutspot van Childeric, Charlemagne, Henri IV en Oudheid.'  Napoleon had namelijk zijn uiterste best gedaan om elementen uit de oudheid en de middeleeuwen te vemengen. Bijvoorbeeld de kroonjuwelen van Karel de Grote die uit zijn graf in Aken waren gehaald. Of het decor van een neo-Griekse tempel waaraan de Notre-Dame moest voldoen.

De voorbereidingen voor de ceremonie duurden ongeveer een jaar. De kleding van Napoleon die hij speciaal liet ontwerpen, stond bol van de symboliek. Zo zou zijn mantel zijn bestikt met duizenden gouden bijen uit het graf van de Frankische koning Childerik. Als wapen koos Napoleon een adelaar, ontleend aan het wapen van Karel de Grote.

Reacties blijven uit

Ondanks het hoge feestelijke gehalte werd er nauwelijks gefeest door het volk. Er kwamen maar weinig mensen op de plechtigheden af. Het volk had zijn buik vol van Franse koningen die zichzelf tot goden verhieven. Ze hielden vast aan de idealen van de Franse Revolutie. Het Eerste Keizerrijk van Napoleon kwam dan ook na tien jaar ten val.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees Archeologie Magazine

Lees de special in het komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Archeologie Magazine

Lees het  komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.