Geen afbeelding beschikbaar

Malta valt in Britse handen

Op 5 september 1800 kwam Malta in handen van de Britten. In 1798 had Napoleon het eiland veroverd en sindsdien was het Frans grondgebied. De Fransen maakten zich echter niet populair en de bevolking kwam in opstand. Groot-Brittannië nam de macht over. Malta zou nog erg belangrijk voor ze worden.


Franse revolutionaire oorlogen


In Frankrijk was in 1789 de Franse Revolutie uitgebroken en waren de revolutionairen aan de macht gekomen. Andere Europese grootmachten zoals Groot-Brittannië en Pruisen zagen de revolutionaire sfeer in Frankrijk als gevaar en er ontstonden al snel conflicten tussen Frankrijk en verschillende Europese landen. Dit worden ook wel de Franse Revolutionaire Oorlogen genoemd. Napoleon Bonaparte vocht in deze oorlogen en wilde op expeditie naar Egypte om daar grote gebieden te veroveren en door te stoten naar India. Zo wilde hij van Frankrijk een grotere koloniale macht maken en concurrent Groot-Brittannië een slag toe brengen.


Malta in Franse handen


Tijdens zijn tocht naar Egypte kwam Napoleon in Malta en besloot het eiland in te nemen. Na zes dagen vervolgde hij zijn reis maar hij liet een deel van zijn leger achter. Al snel kwam er onvrede onder de bevolking over het gedrag van de Franse overheersers. Ze waren erg vijandig tegen het katholicisme en plunderden kerken om Napoleons oorlogen te bekostigen. De bevolking van Malta kwam in opstand tegen de misstanden en de Franse troepen moesten vertrekken.


Brits bezit en onafhankelijkheid


Groot-Brittannië, het koninkrijk Sicilië en het koninkrijk van Napels hadden direct interesse in het eiland. Malta vroeg Groot-Brittannië om bescherming en bood aan om onderdeel van het Britse rijk te worden. Op 30 maart 1814 werd Malta officieel een Britse kolonie bij ondertekening van het Verdrag van Parijs. Na de opening van het Suezkanaal in 1864 werd Malta erg belangrijk voor Groot-Brittannië door de scheepvaartroute naar India. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Malta zwaar gebombardeerd en beschoten door de Duitse Luftwaffe. Vanwege de dapperheid van de Maltezen onderscheidde de Britse koning het eiland van het George Cross. Op 21 september 1964 werd Malta een onafhankelijk land. Het Britse Rijk was uiteengevallen en Malta was niet langer belangrijk voor de Britten. In 1974 werd het eiland een republiek en vijf jaar later vertrokken de laatste Britse troepen.  

Bronnen


Landen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.