Martin McGuinness van vrijheidsstrijder tot vredestichter

Martin McGuinness van vrijheidsstrijder tot vredestichter

Martin McGuinness, voormalig militant van the Irish Republican Army (IRA) en politicus voor Sinn Féin, is op 66-jarige leeftijd overleden. Hoewel McGuinness actief heeft meegevochten met de IRA, staat hij vooral bekend om de inspanningen die hij heeft verricht om het Goede Vrijdagakkoord te bereiken.


Sinn Féin


Sinn Féin, wat zoveel betekend als ‘wij zelf’ werd in 1905 opgericht door Arthur Griffith. Het voornaamste streven van de partij was het afschaffen van de unie die in 1800 was gesloten met Groot-Brittannië. Ook wilde de partij dat Noord-Ierland zich weer bij de rest van Ierland zou voegen.


McGuinness en de IRA


Toen hij 19 was besloot McGuinness om zich aan te sluiten bij de IRA. Binnen twee jaar tijd wist hij zich op te werken van rekruut tot onderbevelhebber van de provisional Irish Republican Army in Derry. Zo was McGuinness ten tijde van de gebeurtenissen op bloody Sunday onderbevelhebber van de Ierse militanten. McGuinness zelf zei hierover dat hij niets heeft gedaan waardoor de Britse soldaten een reden hadden om het vuur te openen.


Arrestatie en omslag


In 1973 werd McGuinness gearresteerd toen agenten hem in zijn auto betrapten met zo’n 120 kg aan explosieven en een lading munitie. Tijdens de rechtszaak weigerde hij de rechter te erkennen en werd uiteindelijk veroordeeld tot zes maanden cel. Na zijn celstraf besloot hij zich te mengen in de vredesonderhandelingen tussen de Ieren en de Britten. Ondertussen maakte hij carrière als lid van Sinn Féin en speelde hij een grote rol in de beslissing van de partij om daadwerkelijk zitting te nemen in het Ierse parlement.


Symbool van vrede


McGuinness besloot in de jaren negentig namens Sinn Féin de leiding te nemen in de vredesbesprekingen waardoor in 1998 het Goede Vrijdagakkoord kon worden ondertekend. Hierdoor wordt McGuinnes vaak gezien als ambassadeur van de vrede tussen de Ieren en de Britten. Tijdens een bezoek van koningin Elizabeth II in 2012 werd een foto van McGuinness en de koningin die elkaar de hand schudden het symbool voor de verzoening.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!