Worstelen op Griekse vaas

Matchfixing in de sport – het ‘Black Sox’ schandaal

De voorbereidingen voor het volgende voetbalseizoen zijn in volle gang. De oefenwedstrijden trekken niet alleen supporters, ook matchfixers bezoeken de wedstrijden en willen geld  verdienen door de resultaten te beinvloeden. Het afspreken van de uitslag van een sportwedstrijd in ruil voor geld is zo oud als sport zelf.


Oorsprong matchfixing


Een wedje leggen op sportresultaten stamt al uit de tijd van de Grieken. De Olympische Spelen werden in het oude Griekenland geïntroduceerd in 776 voor Christus, waarna vrijwel gelijk het wedden en daarmee matchfixing ontstond. Elke vier jaar werden de Olympische Spelen gehouden waarbij er een vijfkamp werd gehouden, later werden er andere sporten bijgevoegd zoals discus werpen, hardlopen en worstelen.


Oudst gevonden bewijs – Grieks worstelen


Worstelen op Griekse vaasEen Grieks document uit het jaar 267 bewijst dat er toen al aan matchfixing werd gedaan. Het ging om een Egyptische worstelcompetitie tijdens het religieuze festival in Antinoöpolis waaraan de atleten Nicantinous en Demetrius deelnamen. In het document staat hoe Demetrius ervoor moet zorgen dat Nicantinous wint. Demetrius moest drie keer vallen en vervolgens opgeven. Hij kreeg hier 3800 zilveren drachme voor, ook als ontdekt werd dat de uitslag van de wedstrijd al eerder was vastgelegd.


Matchfixing in teamsporten


Matchfixing wordt en werd in alle sporten gedaan. Boksen is een goed voorbeeld, omdat het een individuele sport is, was dit relatief gemakkelijk te regelen. Er zijn echter ook gevallen bekend in het voetbal, zoals het overduidelijke matchfixing schandaal van de wedstrijd Manchester United tegen Liverpool in 1915, en in het honkbal. Matchfixing bij teamsporten is en blijft lastig, maar de geschiedenis leert ons dat het toch vaak wordt gedaan. Een intrigerend voorbeeld is het Black Sox schandaal van 1919.


White Sox – Black Sox schandaal


Geschiedenis van matchfixing


Het Black Sox schandaal vond plaats tijden de World Series. De honkballers van de White Sox speelden tegen de Cincinatti Reds, maar deze wedstrijd verliep niet helemaal eerlijk. Vermoedelijk hebben de pitcher Eddie Cicotte en de eerste honkman Arnold ‘Chick’ Gandil een groep gokkers benaderd met het idee om de wedstrijd vast te leggen. Uiteindelijk werden zes andere White Sox-spelers er ook bij betrokken. De honkbalploeg uit Chicago deden het goed in het honkbal, maar verloor opzettelijk de wedstrijden. De belangrijkste reden voor hen was het extra geld dat ze hiermee verdienden. De White Sox-spelers werden onderbetaald door de eigenaar Charles Comiskey.


White Sox tegen Cincinatti Reds


De pitcher Eddie Cicotte gooide de slagman raak, dit was het afgesproken teken dat de deal doorging. Uiteindelijk verloren de White Sox met 9-1 tijdens de eerste wedstrijd, waarna ze er nog een aantal verloren van de Reds door opvallend beroerd balspel. Op deze manier kon niets de Cincinatti Reds weerstaan om de World Series te winnen, totdat de acht White Sox-spelers hun geld niet kregen. Zij besloten de deal af te blazen en deden er daarom weer alles aan om de winst binnen te halen. Het mocht niet baten, de Reds wonnen alsnog.


Hardnekkige geruchten


Nadat de geruchten zich opstapelden, besloot pitcher Eddie Cicotte te bekennen. Hij verklaarde dat hij het geld nodig had. Vlak daarna bekenden ook de andere zeven spelers die betrokken waren in de matchfix. Na een proces in 1921 werden de honkballers levenslang verbannen van het spel.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.