Onafhankelijkheid van Mali

Modibo Keïta roept Republiek Mali uit

Op 22 september 1960 wordt de Republiek Mali uitgeroepen en is het land in Midden-Afrika onafhankelijk. Na eerst jaren een Franse kolonie te zijn geweest, verloopt de samenwerking met buurland Senegal ook niet voorspoedig. Leider Mobida Keita zal het land daarna leiden als een eenpartijstaat.

Kolonisatie Mali

In 1893 koloniseerden de Fransen het gebied wat we nu Mali noemen. De Fransen gaven het gebied de naam Frans-Soedan en het maakte onderdeel uit van Frans-West-Afrika. Ruim zestig jaar bleef het land onder Frans bewind maar op 15 november 1958 werden de eerste stappen naar onafhankelijkheid gezet. Die dag kreeg Frans-Soedan autonomie als zelf-regerend lid van de Franse gemeenschap. Daarna ging het snel. Op 4 april 1960 vormde het land samen met Senegal de Mali-federatie waarbij de twee gebieden samen moesten regeren, de hoofdstad was Dakar. Deze samenwerking was vruchteloos want in augustus stapte Senegal uit de federatie. De Soedanese leider Modibo Keïta en de Senegalese leider Leopold Senghor konden het niet eens worden over hoe ze het land wilden besturen en hun ego’s botsten. In juni van dat jaar werd de federatie geheel onafhankelijk van Frankrijk.

Republiek Mali

Op 22 september 1960 nam Modibo Keïta het heft in eigen handen en riep de Republiek Mali uit. Daarmee verklaarde het land zich onafhankelijk van de Mali-federatie en kon het een eigen koers gaan varen. Frans-Soedan was verleden tijd en Mali werd de nieuwe naam. Modibo Keïta trok daarna de macht naar zich toe en regeerde het land met zijn partij Union Soudanaise Rasseblement Democratique Africaine (USRDA). De partij hanteerde een communistische aanpak maar deze zorgde niet voor economische groei in het land. In 1967 roept de USRDA de revolutie uit waarna er chaos ontstond. Pas toen er in 1968 een staatgreep gepleegd werd door een groep jonge officieren onder leiding van Moussa Troaré keerde de rust terug.

Bronnen

Afbeelding

Keita en Nasser. Foto Bibliotheca Alexandrina [Public domain], via Wikimedia Commons   

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!