Slag bij Muizenberg

Nederland verliest Zuid-Afrika

Muizenberg 1795 - De Britten staan met hun troepenmacht van 2.000 man tegenover het 300 man tellende Nederlandse leger. De Nederlanders kunnen niks beginnen. Op 7 augustus 1795 wonnen de Britten de slag bij Muizenberg.


Nederlandse kolonisten


Sinds Jan van Riebeeck op 6 april 1652 voet aan wal zette op Zuid-Afrikaanse grond, waren er Nederlanders in het gebied rondom het huidige Kaapstad aanwezig geweest. Het gebied met Nederlandse kolonisten breidde zich gedurende de 17e en 18e eeuw langzaam uit. Totdat Engeland om de hoek kwam kijken. De Britten wilden hegemonie over de wereldzeeën behouden in een oorlog tegen de Fransen. De Kaap lag strategisch op weg naar Azië. Zodoende besloten de Britten dat ze de kaap gingen overnemen.


Slag bij Muizenberg


Op 8 augustus 1795 kwamen zij aan bij Muizenberg. Aanvankelijk hadden de Nederlanders zich verscholen in hun fortificaties, maar het mocht niet baten. De Nederlandse hadden een troepenmacht onder leiding van Johan Cloete op de been gebracht van rond de 300 man. Meer dan de helft daarvan bestond uit Hottentotten, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. De Britten onder leiding van James Henry Craig waren met ongeveer 2000 man in de meerderheid. De veldslag was snel beslist.Titel: 'Maar we wisten ons door de Heer geroepen' - Kerk en apartheid in transnationaal perspectief
Redactie: Caspar Dullemond , Barbara Henkes en James Kennedy
ISBN: 9789087046248
Uitgever: Verloren
Prijs: €21,- 


 Verovering Kaapstad & einde Nederlandse heerschappij


De Britten rukten op richting Kaapstad. Maar daar konden de Nederlanders nog een maand weerstand bieden. De strijd was echter al beslist en de Kaapkolonie viel in Engelse handen. Met de overname kwam er een eind aan meer dan 140 jaar Nederlandse heerschappij over Kaap de Goede hoop.


 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt