noorbeek

Noorbeek als eerste gemeente van Nederland bevrijd door de geallieerden

Op 12 september 1944 steken de geallieerden de Belgisch-Nederlandse grens in Zuid-Limburg over om Nederland te bevrijden van Nazi-Duitsland. De Limburgse gemeente Noorbeek wordt als eerste Nederlandse gemeente bevrijd door de Geallieerden. De hoop op een snelle bevrijding groeit in Nederland .


Bevrijd door de Amerikanen


De bewoners van de gemeente Noorbeek zijn blij verrast als op de tweede dinsdag van september 1944 Amerikaanse tanks en legertrucks door het dorp rijden. Noorbeek werd bevrijd door de 30ste Amerikaanse infanterie divisie, het 119e regiment met de bijnaam Old Hickory. De Amerikanen waren al vanaf D-day actief in West-Europa en waren na Normandië via België bij de grens van Nederland aangekomen.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Opmars voor Operation Market Garden


De bevrijding van Limburg was een belangrijk doel voor de geallieerden om hun plannen voor een snelle doorstoot naar Duitsland te kunnen forceren. Naast de bevrijding van Noorbeek werden op 12 september 1944 ook Eijsden, Mesch en Mheer bevrijd. Twee dagen later bevrijdden de geallieerden ook Maastricht. Hierdoor werd de basis gelegd voor Operation Market Garden met het doel Duitsland in te trekken. Daarnaast werd op 18 september Eindhoven bevrijd.


Roy L. Booher


Tijdens de bevrijding van Noorbeek stuitten de Amerikanen op Duits verzet. Nabij het dorp vond de Amerikaanse Staf Sergeant Roy L. Booher van het 119e regiment de dood. Booher werd daarmee officieel het eerste oorlogsslachtoffer tijdens de bevrijding op Nederlandse bodem. Dankzij onderzoek van verschillende Noorbekenaren is dit bevestigd. Daarnaast heeft het onderzoek geleid tot een monument voor de Staf Sergeant op de plek waar hij sneuvelde. Het monument werd op zondag 6 september 2009 onthuld.

Bronnen


 


Afbeelding     


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!