Onafhankelijkheidsdag Djibouti
Djibouti, een land in de Hoorn van Afrika, gelegen naast Somalië, werd in 1894 een Franse kolonie onder de naam: Frans Somaliland. Na drie kwart eeuw, op 27 juni 1977, schudde het Afrikaanse land het juk van de Franse overheersing af.
Voor 1870 was Afrika een onontgonnen land waarin de Europese mogendheden weinig interesse hadden. Daar kwam in rap tempo verandering in. De deling van Afrika nam nauwelijks meer dan twintig jaar in beslag. De ‘scramble of Africa’ begon met de Franse bezetting van Tunesië in 1881 en eindigde in 1902 met de Vrede van Vereeniging die een einde maakte aan de Zuid-Afrikaanse Boeren oorlog.
Ook het gebied in de ‘Hoorn van Afrika’ kon niet ontkomen. De Fransen begonnen tussen 1883 en 1887 met het sluiten van verdragen met de plaatselijke heersers van het gebied en op die manier steeds meer land naar zich toe te trekken. In 1894 kwam het land onder Frans gezag en werd het gebied Frans Somaliland genoemd met de stad Djibouti als hoofdstad. In 1960 werd Somalië onafhankelijk. Twee jaar eerder was er al een referendum geweest over de toekomst van Frans Somaliland en het huidige Djibouti. Aan de ene kant was het mogelijk om het gebied bij de nieuwe staat Somalië te voegen. Aan de andere kant kon het ook nog onder de vleugels van Frankrijk blijven.
Uit het referendum bleek dat de voorkeur uitging naar associatie met Frankrijk. In 1967 werd wel de naam veranderd naar Afar- en Issaland, genoemd naar de twee belangrijkste bevolkingsgroepen: de Afar en de clan Issa. Maar de dekolonisatie was al in 1960 ingetreden in Afrika en uiteindelijk werd in 1977 door 98 % van de bevolking gestemd voor onafhankelijkheid en werd Djibouti een onafhankelijke republiek.
Afbeeldingen:
- Afbeelding: From the Open Clip Art website. [CC0], via Wikimedia Commons