Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van het Afrikaans

PVV-kamerlid Martin Bosma is niet welkom bij de Afrikaanse Taalraad in Zuid-Afrika. Dat is opmerkelijk, omdat Bosma zich net als de raad inzet voor het behoud van de Afrikaanse taal. Veel Afrikaners zijn moslim en niet blij met de retoriek van de PVV. Op 25 maart 1647 strandde een VOC schip op de Kaap en vanaf dat moment begint de geschiedenis van de Afrikaanse taal.

Er werd door de schipbreukelingen een fort gebouwd: Zand Fort van die Kaap die Goeie Hoop. Het waren de eerste Nederlanders die voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. Al gauw kwamen schepen vol Nederlandse kolonisten naar het gebied, hoewel de VOC hier eerst fel tegen gekant was. De bevolkingsgroep die ontstond noemde zichzelf Afrikaners of Boeren.

In 1795 werd Engels de officiële taal, toen de Britten de kolonie overnamen. Hierdoor trokken de Boeren steeds verder het binnenland in en stichtten zij drie staten: de Oranje Vrijstaat, de Transvaal en de Republiek Natalia. Ze voerden twee hevige oorlogen tegen de Britten, die de Boeren verloren. Ondanks dit probeerden ze hun cultuur en tradities te behouden.

De spreektaal van de Boeren maakte een geheel eigen ontwikkeling door. Het Afrikaans kwam voort uit Nieuw-Nederlandse dialecten, gesproken door voornamelijk Zuid-Hollanders en Zeeuwen. Andere talen, zoals het Maleis van de Maleierse werkkrachten, en  de taal van de inheemse bevolking, het Xhosa, beïnvloedde de taal van de Afrikaners.

Het zeventiende eeuwse Nederlands heeft zich dus geheel anders ontwikkeld in Zuid-Afrika dan in Nederland, met twee andere talen als gevolg. Die resultaat is hierdie taal wat hier geskryf is. Die Afrikaners wil hul taal behou, maar wil dat dus sonder die PVV doen.

Tegenwoordig is het Afrikaans een van de elf officiële talen van Zuid-Afrika. Het is er de moedertaal van ca. 6,4 miljoen mensen, zowel van blanken als zwarten.  Na Zoeloe (22%) en Xhosa (18%) is het de meeste gesproken taal in Zuid-Afrika. Achttien procent van de bevolking spreekt Afrikaans, het Engels telt 9%. De Afrikaanse taal is verspreid onder alle sociale klassen en etniciteiten. Hoewel de toekomst van de taal er dus goed uitziet, zijn er ook deskundigen die denken dat de taal zal verdwijnen. Stichtingen als de Afrikaanse Taalraad zetten zich daarom in voor het Afrikaans.

Rubrieken: 

Landen: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!