Ontstaan van het Belgisch koningshuis
De Belgische prins Laurent is agressief en gierig. Dit negatieve beeld wordt geschetst in een reportage van de Franstalige Belgisch zender RTBF, meldden Vlaamse media vandaag. België is de enige erfelijke constitutionele volksmonarchie ter wereld, met aan het hoofd de Koning der Belgen. De monarchie kwam tot stand na het onafhankelijk worden van Nederland.
Het is het enige land waarbij de titel verbonden is aan het volk (de Belgen) en niet aan het land (België, zoals de koningin der Nederlanden). De Monarchie kwam tot stand nadat België zich in 1830 onafhankelijk van Nederland verklaarde. De Zuidelijke Nederlanden maakten deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Maar in 1830 barstte de bom en verklaarde België zich onafhankelijk.
Kandidaat voor de kroon Ze kozen voor een constitutionele monarchie. Een een vorm van monarchie waarbij niet slechts de koning bepaalde bevoegdheden bezit, maar waar naast hem diverse andere ambten bevoegdheden bezitten.Daarbij hoorde natuurlijk een staatshoofd. De eerste twee kandidaten, een Belgische regent Surlet de Chokier, en Felix de Mérode, weigerden de troon. Er moest dus verder worden gekeken en uiteindelijk viel het oog op Leopold van Saksen-Coburg-Saalfeld (1790-1865), een Duits weduwnaar aan het Britse hof. Hij was oom van koningin Victoria (1819-1901) en koning Ferdinand II van Portugal (1816-1885), schoonzoon van de Franse koning Lodewijk Filips (1773-1850), en zwager van Constantijn van Rusland (1827-1892). Hij aanvaarde de Belgische kroon. Op 21 juli 1830 legde hij de eed af als Koning der Belgen en koos hij de naam: Leopold I.
Willem I en Leopold I
Maar de Koning der Nederlanden Willem I (1772-1843) erkende het nieuwe staatshoofd niet en zond troepen naar België om de opstandige zuiderlingen weer in het gareel te krijgen. Aanvankelijk leek Willem op de winnende hand te zijn, maar de Belgen kregen steun van de Fransen. Na een interventie van een Brits minister werd op 12 augustus 1831 een wapenstilstand gesloten tussen de Nederlandse en de Belgische koning. Uiteindelijk werd Willem I, onder grote diplomatieke druk, gedwongen om België als onafhankelijk koninkrijk te erkennen. Deze onafhankelijkheid werd bezegeld met het Verdrag van Londen in 1839.
Prins van België Tot 1891 bestond er geen officiële generische Belgische titel of naam voor de kinderen van koning Leopold I. Daar kwam op 14 maart 1891 verandering in toen de titel Prins van België werd ingevoerd bij Koninklijk Besluit, om de identiteit van het vorstendom te versterken. Vanaf dat moment was de titel van toepassing op de directe nakomelingen van de regerende vorst. In 1920 besloot koning Albert I (1875-1934) de familienaam Van Saksen-Coburg-Saalfeld niet meer te gebruiken, door de wandaden die de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog in België hadden gepleegd. De beslissing werd niet door middel van een Koninklijk Besluit genomen, maar op persoonlijke titel. De familienaam werd gewijzigd in: Van België.
Laurent van België
Laurent Benoît Baudouin Marie werd op 19 oktober 1963 geboren te Brussel als Prins van België. Hij was het derde kind van koning Albert II (1934) en koningin Paola (1937). Prins Laurent was tot 1990 derde in rij om de troon te bestijgen. Maar door een wetswijziging, die ervoor zorgde dat ook vrouwen troonopvolger kunnen zijn, moet hij nu zijn zus en haar kinderen voor laten gaan. De Prins werd bekend door zijn menselijke karakter, zijn gevoel voor humor, zijn liefde voor dieren en zijn sportwagens. Hij werd echter al meermaals betrapt op het overtreden van de verkeerslimiet en moest in 1987 zijn rijbewijs daardoor een tijdje inleveren.
Schandalen
Maar de Prins veroorzaakte tijdens het afgelopen decennium ook meerdere schandalen. Zoals het Marineschandaal van 2006, waarbij hij via aannemers geld zou hebben ontvangen van de aankoopdienst van de zeemacht om zijn Villa Clémentine in te richten. Hij werd zelfs opgeroepen in de rechtszaal. Ook veroorzaakte hij in 2006 opschudding toen hij foto’s van zijn tweeling voor 15.000 euro wilde verkopen. Vijf jaar later, eind maart 2011, zorgde een bezoek van de Prins aan Congo, de oude privé-kolonie van koning Leopold II, bovendien opschudding door de controverse van de Belgische politiek in het land. Afgelopen week kwam de prins opnieuw negatief in de pers.
Enfant Terrible
Een ex-vriendin van Laurent, Diane de Schaetzen, zegt in een reportage van de Franstalige Belgisch zender RTBF dat ze is geslagen door de prins. Ze bevestigt daarmee wat eerder in een boek werd gepubliceerd. Volgens de reportage kneep justitie destijds een oogje dicht bij het 'enfant terrible' van de koninklijke familie. Laurent heeft meer respect voor zijn dieren dan voor zijn vrouwen, aldus De Schaetzen.