Oorsprong van darten
Darten is een populaire sport. Waar komt het darten eigenlijk vandaan en wat heeft Henry VIII met darten te maken?
Net als bij veel sporten, is de oorsprong van darten niet geheel duidelijk. Volgens een legende is het spel ontstaan tijdens de heerschappij van Henry VIII (1491-1547) in Engeland.
Henry VIII
Koning Henry VIII van Engeland zou zijn boogschutters hebben aangemoedigd om hun vaardigheden het gehele jaar door te blijven oefenen. Hierdoor zouden zij scherp blijven en heel het jaar klaar zijn voor een eventuele strijd. Tijdens deze oefeningen zouden enkele boogschutters in plaats van hun pijlen te schieten deze voor de lol zijn gaan gooien. Hierna duurde het niet lang voordat dit spel zich naar binnen verplaatste en er in de lokale pub verschillende varianten van werden gespeeld. Om het spel aan te passen zodat het ook binnenshuis gespeeld kon worden, werden de pijlen ingekort.
Ontwikkeling
De eerste voorwerpen die als doelwit werden gebruikt waren omgekeerde wijn- of biervaten. Wanneer deze niet voorhanden waren, werd er een doorsnede van een boomstam als doelwit gebruikt. De jaarringen van de boom werden dan gebruikt als puntentelling: hoe dichter bij de binnenste jaarring hoe meer punten. Het spel werd al snel een populaire prestigestrijd en sloeg ook aan bij de elite van Engeland. Zo gaf de Anne Boleyn, de vrouw van koning Henry VIII, in 1530 een setje versierde dartpijlen aan haar man cadeau. Al snel verspreide het populaire spelletje zich door het Britse kolonialisme over andere delen van de wereld.
Varianten
In de negentiende eeuw kende het spel nog geen uniforme regels. Er waren dan ook veel varianten van het spel. Zo is er een variant bekend uit 1844, het zogenaamde Puff & Dart. Bij deze versie werd het pijltje niet gegooid, maar met een blaaspijpje naar het doelwit geblazen. Pas aan het einde van de negentiende eeuw zette er een proces van standaardisering op. In 1896 werd het dartbord ontwikkeld, wat tegenwoordig nog gebruikt wordt bij darten. Omdat de nummering van het dartbord willekeurig door elkaar loopt, is er veel minder sprake van geluk. De ‘dubbels’ en ‘triples’ zaten in deze tijd echter nog niet op het dartbord.
Darten verboden
In een wet die in het begin van de twintigste eeuw in Engeland werd doorgevoerd, werd het verboden om kansspellen te spelen in pubs. Darten viel in deze categorie en in 1908 werd een pub uit Leeds aangeklaagd omdat er gedart werd. De eigenaar van de pub besloot in beroep te gaan tegen zijn veroordeling. Volgens hem was darten namelijk een spel van vaardigheden en geen kansspel. Hij zette in de rechtszaal een dartbord neer en gooide drie pijlen in de 20. Hij daagde iedereen bij het gerechtshof uit om hetzelfde te doen. Toen een werknemer deze uitdaging aannam, lukte het hem niet om drie keer in de 20 te gooien. De rechter bestempelde hierop darten als een spel van vaardigheden, waardoor het niet meer verboden was.
Populariteit van darten
In 1924 werd in Engeland de National Darts Association (NDA) opgericht. Deze organisatie zette een proces van standaardisering in gang en stelde een uniforme regelgeving op. In 1927/1928 werd de eerste grote dartscompetitie gehouden, gesponsord door de krant News of the World. Het spel steeg enorm in populariteit en zelfs koningin Elizabeth speelde in 1937 in het openbaar een potje darten. In 1938/1939 deden er aan de News of the World competitie al 280.000 deelnemers mee. Een competitie georganiseerd in de jaren zestig kende zelfs vier miljoen deelnemers. In 1962 volgde dan ook de eerste dartswedstrijd op televisie.
Huidige situatie
De British Darts Organization (BDO) organiseerde in 1978 het eerste officiële wereldkampioenschap. Dit kampioenschap zou later door zijn sponsor bekend worden onder de naar The Embassy. Vanaf 2003 ging The Embassy jaarlijks verder onder zijn huidige naam: Lakeside World Darts Chamionship. In 1992 splitste een groep darters zich door ontevredenheid af van de BDO en vormden de Professional Darts Corporation (PDC). Zij begonnen met het organiseren van concurrerende wereldkampioenschappen. De dartsport wordt voornamelijk overheerst door Britten, maar ook Nederland kende enkele successen. Zo won Raymond van Barneveld in 1998 en 1999 de Embassy en in 2003 en 2005 de Lakeside. In 2006 verloor van Barneveld in de finale van landgenoot Jelle Klaasen. In 2006 stapte van Barneveld over naar de concurrerende PDC, waar hij in 2007 het wereldkampioenschap op zijn naam schreef. In het toernooi wat momenteel bezig is, de Grand Slam of Darts, is van Barneveld echter al uitgeschakeld.
Filmmateriaal over darten
www.youtube.com/watch?v=NRWk7x592S8
Een korte uitleg van het dartspel
Een compilatie van alle negen-darters die ooit op televisie zijn vertoond. Een negen-darter is de snelst mogelijke uitgooi mogelijk in het dartspel. Dit is achttien keer voorgekomen terwijl er een camera draaide, door elf verschillende darters.
Een aantal overwinningen van Raymond van Barneveld op een rij