Wie was St. Patrick?

Oorsprong van St. Patrick’s Day

Patricius, beter bekend als St. Patrick, blaast zijn laatste adem uit. Patrick zag het als zijn missie om het heidense Ierland te bekeren tot het christendom en werd vanwege zijn inspanningen heilig verklaard. Op zijn sterfdag, 17 maart, wordt hij tegenwoordig nog steeds geëerd.

Oorsprong in Romeinse tijd

De exacte geboorteplek van Patrick is onduidelijk. Volgens sommige bronnen werd hij geboren in het Romeinse Brittannia, tegen het einde van de 4e eeuw na Christus. Andere bronnen stellen juist dat hij ook in het huidige Schotland geboren zou kunnen zijn. Hoewel zijn vader een geestelijke was, had Patrick in zijn jeugd weinig interesse in het christendom. Toen hij 16 jaar oud was, werd hij gevangen genomen door rovers en meegevoerd naar Ierland, waar hij gedwongen werd om als schaapherder te dienen. In gevangenschap praatte hij naar eigen zeggen met God en ontwikkelde zich tot een vroom christen. Na zes jaar gevangenschap kreeg hij volgens de overlevering een visioen waarin God hem opdroeg om Ierland te ontvluchten. Hij keerde eerst terug naar zijn thuisland in Brittannia. Na een aantal jaren ging hij opnieuw naar Ierland om Gods woord te verkondigen.

St. Patrick vijand van Ierland

St. Patrick schrijft zelf dat hij in Ierland veel vijanden maakte. Hij bekeerde ongevraagd zonen en dochters van de adel en doopte zelfs prinsen. Zijn gedrag bracht hem meermaals in gevaar. Hij werd in elkaar geslagen en beroofd, maar hij liet zich niet intimideren.  Ook schreef hij dat hij onomkoopbaar was. Hij accepteerde geen betaling bij een doopsel en weigerde het priesterschap aan mensen te verkopen. Wel werd hij ervan beticht zelf edelen te hebben omgekocht.

Legenden St. Patrick

Er bestaan in Ierland een aantal legenden over St. Patrick. Zo zou hij alle slangen uit Ierland hebben verdreven. Het wordt aangenomen dat dit een metafoor is voor het verdrijven van het heidendom, aangezien er nooit slangen in Ierland hebben geleefd. Ook zou St. Patrick het klavertje drie hebben gebruikt om de heidense Ieren de Heilige Drie-eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest uit te leggen.

St. Patrick's Day

Na zijn dood werd Patrick heilig verklaard. Vanaf de 9e eeuw na Christus werd in Ierland op zijn sterfdag St. Patrick´s Day gevierd. Het feest groeide uit tot een wereldwijde uiting van de Ierse identiteit. Elk jaar worden er vele festiviteiten georganiseerd over heel de wereld.          

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!