Geen afbeelding beschikbaar

Operatie Jonathan in Entebbe: 100 gijzelaars gered

Op 4 juli 1976 ging operatie Jonathan van start. De militaire operatie had als doel om de 250 inzittenden van het op 27 juni 1976 gekaapte Israëlische vliegtuig te bevrijden uit de Oegandese stad Entebbe. De operatie, oorspronkelijk Operation Thunderbolt geheten, werd vernoemd naar de leider van de Israëlische commando’s Jonathan Netanyahu, die bij de reddingsactie sneuvelde.

Aanleiding kaping 

Op 27 juni 1976 vertrok het Air France toestel vanuit Tel Aviv naar Parijs, waarbij zij een tussenlanding in Athene zouden maken. Toen het vliegtuig in Athene opsteeg werd het vliegtuig gekaapt door vier mannen, twee leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en twee leden van de Duitse Revolutionäre Zellen. De kapers brachten het vliegtuig naar het Libische Benghazi om van daaruit verder te reizen naar het pro-Palestijnse Oegandese Entebbe. Daar kregen ze aansluiting van nog drie gijzelnemers en ontvingen ze bescherming van de dictator Idi Amin.

Ultimatum gijzelnemers

Eenmaal aangekomen in Entebbe lieten de gijzelnemers de niet-joodse passagiers vrij. De bemanning van het Air France toestel mocht vertrekken, maar zij verkozen ervoor om bij de gevangenen te blijven. De eis van de extremisten was dat in ruil voor de joodse gijzelaars er veertig gevangen Palestijnen vrijgelaten moesten worden in Israël en dertien Palestijnse gevangenen in overige delen van de wereld. Het ultimatum stond op 1 juli, wanneer niet aan hun eisen voldaan werd zouden de gijzelaars gedood worden.

Operatie Jonathan start

Op 1 juli 1976 probeerde de Israëlische regering onderhandelingen op te starten om tijd te winnen, terwijl er ondertussen een bevrijdingsactie werd gepland onder leiding van kolonel Jonathan Netanyahu, broer van de latere premier Benjamin Netanyahu. Verscholen in de nachtelijke duisternis landden er in de nacht van 3 op 4 juli vier Israëlische C-130 vliegtuigen met aan boord Israëlische commandotroepen en diverse voertuigen. Door het gebruik van Landrovers hoopten de commando’s de schijn te kunnen wekken dat ze behoorden tot het Oegandese leger, maar dit plan viel in het water.

Het gevecht

Toen de commando’s in de buurt van de vliegterminal kwamen waar de gijzelaars werden vastgehouden werden ze ontdekt door Oegandese bewakers en gingen ze over tot een bestorming van de terminal. Gedurende een slechts 35 minuten durend gevecht werden er twintig Oegandese soldaten en alle zeven gijzelnemers gedood. Tijdens de actie werd kolonel Netanyahu geraakt door een scherpschutter en stierf als enige aan de Israëlische zijde. Het uiteindelijke dodental was 56, waaronder drie gijzelaars. Twee gijzelaars werden ter plekke gedood. De derde gijzelaar die stierf was de vijfenzeventigjarige Dora Bloch die in het ziekenhuis lag en de dag na de reddingsoperatie werd neergeschoten door Oegandese militairen.

Nasleep operatie Jonathan

Al met al bevrijdden de commando’s die dag honderd gijzelaars en vernietigden ze op hun terugtocht elf MiG-17 straaljagers van de Oegandezen. Ze vlogen de gijzelaars naar Kenia, waar deze medische zorg kregen en overstapten op een normaal vliegtuig richting Israël. De Oegandese regering claimde later bij de VN Veiligheidsraad dat de bevrijdingsactie een schending was van de Oegandese soevereiniteit, maar de VN weigerde uitspraak te doen over de actie. Westerse landen kozen de kant van de Israëli en spraken van zelfverdediging. In navolging van operatie Jonathan ontwikkelde de Verenigde Staten zelfs speciale eenheden voor dergelijke situaties.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.