Geen afbeelding beschikbaar

Oprichting van het Korps Mariniers

Chatham 1667 – Ruim 800 Nederlandse mariniers landen op Engels grondgebied en veroveren Fort Sheerness. Dit stelt admiraal Michiel de Ruyter in staat de rivier de Medway op te varen en de Engelse vloot de grootste nederlaag ooit toe te brengen. Het betekende de eerste overwinning van het Nederlandse Korps Mariniers, dat twee jaar eerder, op 10 december 1665, opgericht werd.


Matrozen én soldaten


Aanvankelijk deden de matrozen op schepen in het geval van een entering tegelijkertijd dienst als de soldaten van het schip. Hier kwam echter in de loop van de zeventiende eeuw verandering in. Door de komst van grotere en snellere schepen kwam men tot inzicht dat soldaten op schepen ook op een andere manier ingezet konden worden. Naast het verdedigen van schepen tijdens een entering konden de troepen ook snelle landingen uitvoeren op vijandelijk grondgebied.

Titel: Of geweld zal worden gebruikt! - Militaire bijstand bij de handhaving en het herstel van de openbare orde 1840-1920
Auteur: Ronald van der Wal
ISBN: 9789065507341
Uitgever: Verloren
Prijs: €27,-

   


 


De oprichting van een zeeregiment


Deze strategie werd door de Republiek der Nederlanden voor het eerst toegepast tijdens de Tachtigjarige Oorlog, maar raakte na de Vrede  van Münster in 1648 weer uit gebruik. Pas 17 jaar later, op 10 december 1665, werd op initiatief van raadspensionaris Johan de Witt en admiraal Michiel de Ruyter tijdens de Tweede Nederlands-Engelse oorlog  (1665-1667) alsnog een permanent zeeregiment opgericht. Kolonel Willem Joseph van Ghent werd aangesteld als de commandant van het nieuwe Korps Mariniers, bestaande uit ongeveer 1500 soldaten.


Een overwinning op het Britse vasteland


Het regiment werd meteen ingezet tijdens de oorlog, maar kon bij de eerste twee zeeslagen voor de Engelse kust niet in actie komen omdat de Nederlandse vloot te zwaar beschadigd raakte om een landing uit te voeren. Op 4 juni 1667 hadden ze echter meer succes, toen de Nederlandse vloot de Engelsen compleet verraste en vrijwel zonder weerstand de haven van Chatham aan kon vallen. De Nederlandse mariniers speelden een grote rol bij deze operatie, onder andere met de verovering van het Fort Sheerness. Het korps werd daarmee een van de weinige regimenten die ooit een overwinning behaalde op het Britse vasteland.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.