Enkele ‘Nederlandse’ vlootaanvoerders bleven in Nederland relatief onbekend maar kregen in het buitenland een enorme status.
Ruyter, Michiel de
Naast Willem van Oranje, is Michiel de Ruyter een van de bekendste personen uit de Nederlandse geschiedenis. Welke grote zeehelden zijn er nog meer?
Op 21 augustus 1673 verslaat de Nederlandse vloot, onder bevel van luitenant-admiraal-generaal Michiel de Ruyter, de Frans-Engelse vloot bij Kijkduin.
Op 31 juli 1667 kwam door middel van de Vrede van Breda de Tweede Engels-Nederlandse oorlog ten einde. Ook Frankrijk en Denemarken ondertekenden de vrede.
Op 29 mei 1652 brak de eerste Engels-Nederlandse Zeeoorlog uit.
Nyborg 1659 – Om de handel in de Oostzee te beschermen stuurt Nederland een oorlogsvloot om de Denen te helpen in de oorlog tegen Zweden. Op 25 november 1659 ontzet een Nederlandse vloot onder leiding van Michiel de Ruyter de Deense stad Nyborg. Uit dankbaarheid wordt de Ruyter door de Deense koning in de adelstand verheven.
Michiel de Ruiter kwam om bij de Slag bij Agosta. Waarom werd hij op deze missie gestuurd door de Staten-Generaal?
Op 26 januari 2015 ging in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de film ‘Michiel de Ruyter’ in première. De Ruyter vocht over de hele wereld voor de Nederlandse belangen.
Nederland en Zweden hebben al eeuwen goede betrekkingen met elkaar. Maar de betrekkingen tussen Nederland en Zweden zijn niet altijd zo goed geweest.
Michiel Adriaenszoon de Ruyter is een van de bekendste zeehelden uit de geschiedenis van de Republiek. Zijn vijanden noemden hem Schrik van de Oceaan.
De Vierdaagse Zeeslag woedde van 11 tot 14 juni 1666 en was één van de langste zeeslagen uit de geschiedenis, tijdens de Tweede Engels-Nederlandse oorlog.
Duikers van de marine hebben de mogelijke restanten opgedoken van het Nederlandse vlaggenschip ‘Walcheren’, dat in 1689 verging voor de haven van Vlissingen.
Pagina's
