Protesten tegen president Salvador Allende in Chili

Oud-president Salvador Allende opgegraven

Siantiago-  De stoffelijke resten van voormalig President van Chili, Salvador Allende, zijn gisteren opgegraven in het kader van een gerechtelijk onderzoek. De familie van het staatshoofd wil meer dan veertig jaar na dato alsnog de precieze doodsoorzaak weten.

Op dit moment wordt door Justitie in Chili een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar 725 dossiers van moorden en martelingen die tijdens het zeventien jaar durende bewind van Augusto Pinochetzouden zijn gepleegd, maar nooit behandeld werden bij gebrek aan klachten. Ook de dood van President Allende wordt onderzocht. Hij lag begraven op de Centrale begraafplaats van Santiago. Het onderzoek op het lichaam zal worden uitgevoerd door forensische onderzoekers en buitenlandse deskundigen.

Salvador Allende

Hij was een Chileense socialistische staatsman. Van 1970 tot aan zijn dood in 1973 was hij de eerste democratisch gekozen socialistische president van het land. Zowel zijn bewind als zijn leven kwam abrupt tot een einde op 11 september 1973 door de rechtse militaire staatsgreep onder leiding van Generaal Pinochet, die vervolgens de dictatoriale leider van het land werd. Tijdens een bombardement van de Chileense luchtmacht overleed hij aan schotwonden in het presidentieel paleis La Moneda. Salvador Allende werd in 1908 geboren in Valparaíso in Chili. Na zijn middelbare schooltijd volgde hij de opleiding tot arts. Al vroeg was hij geïnteresseerd in de socialistische leer. Hij was kritisch ten opzichte van het kapitalisme. Hij werd leider van de Unidad Popular en won in 1970 presidentsverkiezingen met 36,6 % van de stemmen, de relatieve meerderheid. Nadat hij aan de macht was gekomen voerde hij vergaande socialistische hervormingen door. Hij wist langs democratische weg een socialistische maatschappij tot stand te brengen, het socialistische experiment. Eind 1970 begon hij met de uitvoering van ‘De eerste veertig Maatregelen’, een economisch project waarin herverdeling van kapitaal en nationalisatie van bedrijven centraal stond. In de jaren ’70, ten tijde van de Koude Oorlog, zagen de VS hem dan ook als een dreiging. Ook werd hij geconfronteerd met een rechtse oppositie, een instabiel politiek klimaat en een economische crisis.

Doodsoorzaak Allende

Verschillende verhalen doen de ronde omtrent de doodsoorzaak van de president. Zo zou hij zich volgens het ene verhaal zelf hebben beroofd van het leven, omdat hij zich weigerde over te geven aan Pinochet. Het andere verhaal is dat hij werd vermoord door mannen van de Generaal. Ook wordt beweerd dat de CIA Pinochet heeft gesteund in zijn streven naar de macht. De CIA heeft altijd ontkend bij de staatsgreep betrokken te zijn geweest.Het officiële verhaal over de dood is dat hij zelfmoord pleegde met een wapen dat hij had gekregen van Fidel Castro. Het wapen en de kogels zijn nooit gevonden en de familie heeft het lichaam nooit mogen zien.

Autopsie

Het lichaam van de president is tot twee keer toe onderzocht. Na zijn dood in 1973 voordat hij werd begraven in een anoniem graf in de kustplaats Viña del Mar. De tweede keer was nadat het regime Pinochet in 1990 viel. Allende werd vervolgens ceremonieel herbegraven op de Centrale Begraafplaats van Santiago. Door de twee eerdere autopsies vond de dochter van Allende, Isabel, een nieuw onderzoek niet nodig. De familie is ervan overtuigd dat hij zelfmoord gepleegd had. Maar om voor eens en altijd de historische waarheid boven tafel te halen, hebben ze uiteindelijk besloten om aan een rechter te vragen nogmaals het lichaam op te graven. Het onderzoek moet uitwijzen of Salvador Allende op 11 september 1973 zelfmoord pleegde of werd vermoord.

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Allende supporters [Public Domain]

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.