Geen afbeelding beschikbaar

Overval van 300 miljoen yen door een politieagent

De overvallers die op 18 februari 2013 een diamantroof pleegden op het Belgische vliegveld Zaventem deden zich voor als politieagenten. De acht criminelen kwamen in zwarte auto’s met zwaailichten de startbaan opgereden en wisten zo de bewakers van het transport voor de gek te houden. In 1968 maakte een Japanse dief 300 miljoen yen buit door zich voor te doen als een motoragent.

Op de vroege dinsdagochtend van 10 december 1968 waren vier medewerkers van de Japanse Nihon Shintaku Ginko bank onderweg naar de Toshiba fabriek in Fuchu, een stad ten westen van Tokio. In de laadruimte van hun bedrijfswagen bevonden zich een groot aantal metalen kistjes met daarin een verzameling bankbiljetten ter waarde van 294.307.500 yen, een bedrag dat vandaag de dag neer zou komen op ruim 6.7 miljoen euro. Het geld was bedoeld om de bonussen van de fabrieksmedewerkers uit te betalen, maar dat zou er uiteindelijk nooit van komen.

Motoragent

Toen het geldtransport langs de gevangenis van Fuchu reed werd het busje namelijk tegengehouden door een piepjonge politieagent op een spierwitte motor. De geüniformeerde diender droeg de bankmedewerkers op om snel uit te stappen, want ze verkeerden in groot gevaar. Hij vertelde hen dat het huis van de directeur van de bank zojuist was opgeblazen, en dat de politie daarom vermoedde dat hun voertuig ook een bom zou bevatten. De mannen hadden geen enkele reden om te twijfelen aan het verhaal van de agent, want de bank had in de weken daarvoor inderdaad een aantal dreigende brieven ontvangen.

Paniek

Terwijl de bankmedewerkers haastig uit hun wagen klauterden ging de politieagent ondertussen op zoek naar de bom. Toen hij op zijn rug ging liggen en een kijkje onder de wagen nam, brak er plots grote paniek uit. De angstige bankiers zagen rook en vlammen onder het busje vandaan komen en hoorden de agent schreeuwen dat de bom op het punt stond om te ontploffen. In alle haast renden zij naar de veilige muren van de gevangenis, zonder ook maar enig moment om te kijken. Hadden zij dat wel gedaan, dan hadden de bankmedewerkers gezien dat de ‘agent’ weer rustig opstond, in de wagen stapte en vervolgens vrolijk wegreed met al het geld.

Lichtkogel

Toen de politie enkele minuten later arriveerde op de plaats delict kwam al snel aan het licht wat er werkelijk plaatsgevonden had. Zo bleek de ‘politiemotor’ niet meer dan een witgeschilderde normale motor en was de crimineel erin geslaagd om de vlammen en rook te simuleren door een lichtkogel onder de wagen af te steken. Daarnaast hield de politie er ook rekening mee dat de overvaller de dreigbrieven zelf naar de bank had gestuurd, maar dit is nooit bewezen. Wel vonden agenten nog ruim 120 andere ‘bewijsstukken’ in de omgeving, maar deze bleken later bewust te zijn achtergelaten door de dader om de politie op een dwaalspoor te brengen.

Dader

Plaats delict in Fuchu, met rechts de muren van de gevangenisDe politie zette vervolgens een groots onderzoek op naar de grootste overval uit de Japanse geschiedenis. Er werd een lijst van 110.000 mogelijke verdachten opgesteld, waarvan er uiteindelijk twee in aanmerking kwamen voor arrestatie. De eerste bleek echter over een alibi te beschikken en de tweede had al zelfmoord gepleegd voor de agenten hem officieel in verdenking konden stellen, met als gevolg dat de misdaad nooit opgelost werd.

Inmiddels is de ‘overval van 300 miljoen yen’ al verjaard en kan de dader dus ook niet meer vervolgd worden. Toch heeft tot op heden nog niemand de verantwoordelijkheid voor de opmerkelijke overval opgeëist. Of de daders van de diamantroof op het Belgische vliegveld Zaventem nog gepakt worden valt ook te betwijfelen. Gisteren maakten zij binnen vijf minuten ruim 37 miljoen euro aan diamanten buit door zich voor te doen als politieagenten en een waardetransport van Brinks te overvallen.

Bronnen

- NOS, Agenten bleken diamantrovers, 19-02-2013- Here is History - 300 Million Yen Robbery, 13-02-2011- Tofugu, The Greatest Robbery (...)

Afbeeldingen- Wikimedia Commons, Japanse yen- Wikimedia Commons, Plaats delict

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.