Percy Fawcett

Percy Fawcett en zijn zoektocht naar stad Z

Ontdekkingsreizen - Ook in de twintigste eeuw waren er nog ontdekkingsreizigers die hoopten in de diepe jungle van Zuid-Amerika nieuwe steden of beschavingen te vinden. Zo ook de Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett, die in dienst was van de Royal Geographical Society. In de voetsporen van Amerigo Vespucci en Hernán Cortés trok Percy Fawcett door het Amazoneregenwoud op zoek naar de nog onbekende beschaving van ‘stad Z’.

Royal Geographic Society

Percy Harrison Fawcett (1867-1925) was een kind van een Indiase vader en een Engelse moeder. Hij diende als soldaat in de Britse kolonie Ceylon, waar hij ook zijn vrouw ontmoette en twee kinderen kreeg. In 1906 ging hij op verzoek van de Boliviaanse regering aan de Royal Geographic Society naar Zuid-Amerika om landmetingen te verrichten. Dit ging vooral om het grensgebied tussen Bolivia en Brazilië. De twee landen hadden al jaren een conflict over de gemeenschappelijke grens en deze metingen moesten het probleem oplossen. Zijn vader bekleedde een hoge positie in de Society waardoor Fawcett een goede keuze was voor deze klus.

Eerste expeditie 1906

In juni 1906 arriveerde Fawcett in Zuid-Amerika en begon hij zijn eerste expeditie. Hij schreef zijn ervaringen op in een boek wat later ‘Exploration Fawcett’ zou heten. Hier ontdekte hij een kruid dat later werd onderzocht en een kruid bleek te zijn dat gesteente en metaal aantast. Hierdoor zouden de Inca’s hun stenen hebben kunnen bewerken zodat ze goed op elkaar pasten en de grote bouwwerken hebben kunnen maken die wij vandaag de dag kennen.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Latere expedities naar de stad Z

In totaal maakte Percy Fawcett tussen 1906 en 1924 zeven expedities in het Amazonegebied. Tijdens de laatste expeditie van 1925 vertrok hij samen met zijn tweeëntwintigjarige zoon Jack om te zoeken naar een verloren stadscultuur. Al eerder was Fawcett aanwijzingen tegen gekomen voor deze beschaving en hij noemde deze stad ‘Z’. Xingu-Indianen hadden Fawcett verteld over een plaats die op een paar dagreizen afstand naar het noorden lag. De indianen wisten echter niet precies hoe ver, wat het zoeken naar de stad bemoeilijkte. Wel kenden de indianen uit verhalen van hun grootouders dat de stad een poort had waar ‘s nachts licht uit brandde. Dat zou betekenen dat de beschaving de werking van gas kende en ook gebruikten. Op 29 mei 1925 stuurde Fawcett nog een telegram aan zijn vrouw dat ze onontdekt terrein hadden gevonden. Daarna zijn alle expeditieleden verdwenen en nooit meer teruggekeerd.

Amazonebeschavingen

Over de verdwijning van Fawcett en zijn collega’s is veel geschreven in de media. Volgens een beschermer van de Xingu-indianen, zou de Brit zijn vermoord door andere indianenstammen. In de jaren ’50 is er nogmaals onderzoek gedaan naar deze verloren beschaving. Een Duitse geoloog vloog daarbij over het Amazonegebied en kwam tot de ontdekking dat sommige stukken oerwoud van latere leeftijd zijn. Dit zou kunnen betekenen dat de stad is begroeid met gewassen en planten. Archeoloog Michael Heckenberger, professor in antropologie aan de universiteit van Florida, vond in de afgelopen twintig jaar ook ruïnes van een stad in het Amazone regenwoud, die nu Kuhikugu zou wordt genoemd. In 2022 ontdekten Duitse en Britse onderzoekers met driedimensionale scans in het Boliviaanse gedeelte van het regenwoud achtentwintig steden en dorpen. Delen van het regenwoud waren in het verleden dus wel degelijk dichtbevolkt.

Boek en film ‘The Lost City of Z’

In 2009 schreef de Amerikaanse auteur David Grann een boek over de ontdekkingsreizen van Percy Fawcett naar de verloren stad; ‘The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon’. David Grann is zelf naar het Amazonegebied gegaan en heeft de route van Fawcett gevolgd. Tijdens de reis kwam hij niet de overblijfselen van Fawcett tegen maar kwam Grann wel tot de conclusie dat Fawcett misschien de stad had gevonden. Het boek van Grann was in 2016 de basis voor de film ‘The Lost City of Z’.

Bronnen

Bronnen:

Ancient-origins.net: Lost city Z
Telegrapf.co.uk: Lost city Z
Mirror.co.uk: Percy Fawcett

Afbeelding:

Wikipedio.org: Amazon river
Wikipedia.org: Percy Fawcett

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt