bastille

Quatorze Juillet: de bestorming van de Bastille

Met de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789, begon de Franse revolutie. Tijdens de bestorming van het middeleeuwse fort waren er maar zeven gevangenen aanwezig. Desondanks groeide de bestorming uit tot het symbool van de Franse Revolutie.

Een woedende menigte, onrustig door een mislukte oogst en een strenge winter, bestormde de Bastille, op zoek naar wapens en munitie. De Bastille werd gezien als een symbool van de koninklijke tirannie. Soldaten van de speciale ordetroepen Garde Française, weigerden het volk met geweld terug te dringen. Er werden schoten gelost en het geweld laaide op. Steeds meer mensen voegden zich bij de bestormers van de Bastille, zoals muitende infanteristen en deserteurs.

Deuren werden geopend

Uiteindelijk opende de gouverneur om half zes de poorten. Hij wist dat hij de meute niet meer tegen kon houden of een wapenstilstand kon afdwingen. Onder de bestormers zijn 99 man om het leven gekomen. Slechts één persoon uit de verdedigende partij stierf. Het was het startschot voor volksopstanden door heel Frankrijk. Kastelen en abdijen werden geplunderd, en de eerste edelen vluchtten het land uit.

Nationale feestdag

Eigenlijk viert men op 14 juli de verjaardag van de bestorming van de Bastille. Het was een patriottisch feest om de eenheid van Frankrijk te benadrukken. In 1880 werd de dag tot nationale feestdag verklaard, die tot op heden gevierd wordt. ´s Ochtends wordt de feestdag ingeluid met een grote militaire parade op de Champs-Elyssées. De Franse vlag wordt uitgehangen, er wordt veel vuurwerk afgeschoten en er zijn veel shows door het hele land heen.

Afbeelding

Meer weten

Meer lezen over: 

Landen: 

Tijdperken: 

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!