recept voor oud hollandse Pepernoten

Recept voor Oud-Hollandse pepernoten

Dit populaire snoepgoed is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest, al is het de laatste jaren op steeds meer plaatsen het hele jaar door te krijgen. Pepernoten kennen al een lange geschiedenis en werden vroeger gemaakt met exotische kruiden uit Afrika en Oost-Indië.

Anders dan de meeste mensen denken zijn pepernoten en kruidnoten niet hetzelfde. Pepernoten zijn wat zachter dan de harde kruidnoten en lijken nog het meeste op het deeg waar taaitaai van wordt gemaakt. Kruidnoten zijn de hardere bolletjes die meer weg hebben van speculaas. Zij worden in de volksmond steeds meer aangeduid als pepernoten, waardoor het onderscheid tussen beiden vervaagt. Het oudste bekende recept voor pepernoten komt uit de 16e eeuw en beschrijft pepernoten als:

"Eene soort van koek, uit meel met honing, suiker of stroop gemengd gebakken, waardoor gestooten peper en andere kruiderijen is gedaan"


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


De nieuwe, welervarene Utrechtsche keukenmeid uit 1771 spreekt over pepernoten met sukade en Afrikaanse staartpeper. De echte peper verdween in de 18e eeuw uit de ingrediëntenlijst voor het snoepgoed, zoals in dit Oud-Hollandse recept van pepernoten te zien is:

Ingrediënten

  • 125 gram tarwebloem
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram honing
  • 75 gram stroop
  • 1 ei
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • snufje zout

Bereiding van de pepernoten

Meng de honing, stroop, ei, anijs, speculaaskruiden en het zout in een kom. Zeef het meel boven de kom en kneed er een stevig deeg van. Zet het deeg daarna 1 tot 2 uur afgedekt in de koelkast zodat het kan opstijven. Rol het deeg uit en snij er blokjes van. Warm de oven eerst voor op 200° C en leg de pepernoten daarna op een ingevette bakplaat en bak ze in 10-15 minuten lichtbruin en gaar. Als u taaitaai wilt maken, maakt u grotere stukken of poppetjes van het deeg.

 


Leestips


 







Titel: Spices and Comfits. Collected Papers on Medieval Food
Auteur: Johanna Maria van Winter
ISBN: 9781903018453
Uitgever: Verloren
Prijs: € 49,-

         








Titel: Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen
Auteurs: Marita Kruijswijk en Marian Nesse
ISBN: 9789065509338
Uitgever: Verloren
Prijs: €20,-



Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.