Renovatie Pentagon voltooid

Na dertien jaar is de renovatie van het Pentagon voltooid. In die periode had het gebouw te maken met een terroristische aanslag, werden er tienduizenden tonnen asbest uit het gebouw gesloopt en bleef het gebouw 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, in bedrijf. De renovatie kostte in totaal zo'n 4,5 miljard dollar, 48 keer zoveel als de oorspronkelijke bouwkosten, die in 1943 83 miljoen dollar bedroegen.

Het Pentagon is het Amerikaanse ministerie van Defensie en staat in Arlington, in de staat Virginia, vlak bij Washington DC. Het gebouw, in de vorm van een reusachtige vijfhoek, vandaar de naam, werd in de jaren 1941 tot 1943 gebouwd.

Permanente tijdelijke oplossing

Op 11 september 1941 werd er met de bouw begonnen, en op 15 januari 1943 werd het gebouw geopend. In eerste instantie was het Pentagon bedoeld als tijdelijk hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten. Daarna zou het dienst gaan doen als Nationaal Archief. Maar opnieuw blijkt dat niets zo permanent is als een tijdelijke oplossing, want 68 jaar later is het nog steeds het zenuwcentrum van het Amerikaanse leger. Tot 1941 was het Amerikaanse ministerie van Defensie gehuisvest in 17 gebouwen verspreid over Washington. In 1940 werd begonnen met de bouw van een centraal kantoor, the War Department Building. Maar al tijdens de bouw werd geconcludeerd dat dit gebouw te klein zou zijn. De Tweede Wereldoorlog was begonnen. Amerika was formeel nog neutraal, maar verwachtte er wel bij betrokken te worden. Er was dus behoefte aan één centraal kantoor.

Efficiëntie 

De bouw van dat nieuwe kantoor was de verantwoordelijkheid van brigadegeneraal Brehon B. Somervell, hoofd van de constructiedivisie van het leger. In de namiddag van 17 juli 1941 gaf Somervell opdracht aan de architect George Bergstrom en majoor Hugh Casey om vóór maandag 21 juli, 9 uur 's ochtends, met een ontwerp te komen. Het leek een onmogelijke opdracht, maar het lukte. Wat meer is: het Pentagon wordt door veel mensen gezien als één van de meest efficiënte  kantoorontwerpen ooit bedacht. Het immense gebouw beslaat 11,5 hectare en heeft een gangenstelsel van 28 kilometer. Maar toch is het mogelijk om binnen zeven minuten elke plaats in het gebouw te voet te bereiken.

Overdaad aan sanitaire voorzieningen

Na de Japanse aanval op Pearl Harbour op 7 december 1941, werd het oorspronkelijke ontwerp aangepast. Er kwam een vierde verdieping bij, en later zelfs een vijfde. Het gebouw werd vleugel voor vleugel gebouwd, en ook zo in gebruik genomen. Het Pentagon biedt plaats aan maximaal 40.000 mensen. Het gebouw heeft een dubbele zoveel sanitaire voorzieningen dan nodig zou zijn voor een gebouw als dit. In de jaren '40 was rassenscheiding namelijk nog een normaal verschijnsel in Virginia. Daarom waren er aparte eetzalen en toiletten voor blanken en zwarten. President Roosevelt had in 1941 een verbod uitgevaardigd op rassenscheiding in het Amerikaanse leger. Bij een bezoek vlak voor de opening van het gebouw gaf hij bevel de 'alleen voor blanken' bordjes weg te halen. Daarmee werd het Pentagon het eerste, en lange tijd het enige gebouw in Virginia, waar rassenscheiding niet was toegestaan.

Aanslagen 11 september

In 1998 werd begonnen met de renovatie van het gebouw. Net als bij de bouw is ook bij de renovatie vleugel voor vleugel gewerkt. In 2001 was het Pentagon mede-doelwit van de aanslagen op 11 september, waarbij een vliegtuig in één van de net gerenoveerde vleugels crashte. Volgens het Amerikaanse leger was dat één van de redenen dat er zo weinig slachtoffers te betreuren waren. Niet alleen was het gerenoveerde deel sterker qua constructie, maar bovendien was de vleugel nog niet volledig in gebruik genomen waardoor er op dat moment minder mensen werkten.

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!