Geen afbeelding beschikbaar

Roman over Margot Frank

Ik hoop dat ze meer wordt dan alleen een vage figuur op het podium van de geschiedenis

Aldus schrijfster Sophie Zijlstra gisteren bij de presentatie van haar nieuwe roman over Margot Frank. Miljoenen mensen kennen het verhaal van Margot via het beroemde dagboek van haar zus Anne, maar het is voor het eerst dat zij zelf centraal staat in een verhaal, aldus Zijlstra. De roman ‘Margot’ speelt zich af in de herfst van 1941, het moment dat het leven van de 15-jarige steeds meer in het teken komt te staan van de oorlog en de jodenvervolging.

Margot Betti Frank werd geboren op 16 februari 1926 in Frankfurt am Main als de oudste dochter van het Joodse echtpaar Otto Frank en Edith Frank-Holländer. Ze was vernoemd naar haar tante Bettina Holländer. Toen ze drie jaar oud was kreeg Margot er een jonger zusje bij: Anne. Na de machtsgreep van Adolf Hitler in 1933 besloten Otto en Edith te emigreren naar Nederland.

De kinderen werden aanvankelijk ondergebracht bij hun oma in Aken, maar in december 1933 reisde ook Margot af naar Nederland. Anne voegde zich pas in februari 1934 weer bij het gezin, waar ze als verjaardagscadeau aan Margot werd gepresenteerd. Aanvankelijk leidde de familie Frank een relatief rustig bestaan in Amsterdam, maar na de Duitse invasie van mei 1940 veranderde deze situatie. Zo mocht Margot vanaf de herfst van 1941 niet langer deel uitmaken van het roeiteam en waren ook het tennispark en de ijsbaan verboden terrein voor haar. Bovendien werd haar voortaan ook de toegang tot het Amsterdamse meisjeslyceum ontzegd.

Dit betekende een grote klap voor de 15-jarige Margot, die bekend stond als een net meisje en een goede leerling. Ze had plannen om na de oorlog kraamverzorgster te worden in het mandaatgebied Palestina, maar uiteindelijk zou ze nooit de krans krijgen om deze droom te verwezenlijken. Op 5 juli 1942 ontving Margot een oproep om zich te melden in een Duits werkkamp, waarna het hele gezin besloot onder te duiken in Het Achterhuis . Margot sliep het grootste gedeelte van de tijd bij haar ouders op de kamer, terwijl Anne Frank een kamer deelde met een andere ondergedoken Jood, Fritz Pfeffer.

Na meer dan twee jaar ondergedoken te hebben gezeten werden de bewoners van Het Achterhuis op 4 augustus 1944 door een onbekend persoon verraden . Margot werd samen met haar ouders en haar zusje gearresteerd door de Gestapo en vastgezet in kamp Westerbork . Op 3 september 1944 werd het gezin vervolgens op het laatste transport naar Auschwitz gezet. Eind oktober werden Margot en Anne vervolgens gescheiden van hun ouders en overgebracht naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar liepen de zusjes in de winter van 1944 beiden vlektyfus op.

Margot Frank overleed op 9 maart 1945, enkele dagen voor haar zusje Anne en enkele weken voor de bevrijding van Bergen-Belsen. Ze was 19 jaar oud geworden. In de geschriften van Anne Frank is te lezen dat Margot ook een dagboek bijhield, maar dit is nooit teruggevonden.

<h3>Leestip:</h3>
<!-- Educatheek.nl product widget voor isgeschiedenis.nl-->
<div id="widgetPreview" style="border: 1px solid #ccc; padding: 10px; width: 200px; background-color: #fff; z-index: 99;">
<div id="widgetPreviewContainer">
<div class="ellement"><a title="Margot Frank en de anderen / druk 1" href="http://www.educatheek.nl/Margot-Frank-en-de-anderen---druk-1_103426.html... target="_blank"><img src="http://www.educatheek.nl/phpshop/shop_image/product/cb/9789059111929.jpg... alt="Margot Frank en de anderen / druk 1" align="left" border="0" /></a>
<div class="innerwidget"><a class="widgetlink" title="Margot Frank en de anderen / druk 1" href="http://www.educatheek.nl/Margot-Frank-en-de-anderen---druk-1_103426.html... target="_blank">Margot Frank en de anderen / druk 1</a><br />
<p class="widgetprice">€ 12.95</p>
</div>
</div>
<div class="ellement"><br />
<div class="innerwidget"> </div>
</div>
</div>
<div style="clear: both;"> </div>
</div>
<!-- end of Educatheek.nl widget -->

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!