Bandrecorder

Russische atoombommen onderweg – of toch niet?

Tijdens de Koude Oorlog hebben de Amerikanen een noodomroepsysteem ontwikkeld om landgenoten via de televisie in t lichten over een ophanden zijnde Russische nucleaire aanval. Elke zaterdag wordt de werking van het systeem gecontroleerd door naar elk station in het land een testbericht te sturen.


Nooduitzending van de president


Deze tests zijn zo normaal dat niemand er enige aandacht aan besteedt. Maar op 20 februari 1971 neemt de operator van dienst de verkeerde tape. In plaats van het bericht ‘Dit is slechts een test’ krijgt elk station in het land te horen dat er een nooduitzending van de president zal volgen. Voor de doorsnee-Amerikaan tijdens de Koude Oorlog kan het ontzettend populaire programma The Partridge Family op zaterdag maar om één reden worden onderbroken: er zijn atoombommen uit Rusland onderweg!


Zenuwachtig en verward


Radiopresentatoren in het hele land berichten verward en zenuwachtig over het noodgeval. Bij het militaire centrum NORAD heeft men de vergissing meteen door, maar in alle consternatie om de nooduitzending in te trekken vinden ze niet meteen de juiste code om dit te doen. Drie kwartier lang wacht de Amerikaanse bevolking op bevestiging van het naderende einde van de wereld.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!