Schloss Freudenstein

Schloss Freudenstein

Schloss Freudenstein in de stad Freiberg (Saksen) bewaart niet alleen nationale schatten maar ook een grote collectie mineralen. Daarnaast is de Technische Universiteit Freiberg gevestigd in de middeleeuwse burcht. Schloss Freudenstein werd in 1168 gebouwd om de zilvermijnen van Freiberg te beschermen. Naderhand kreeg het kasteel allerlei andere functies, zoals een opvanghuis en museum.


Bouw Schloss Freudenstein


Ook dit kasteel is net als veel kastelen in Saksen bezit geweest van de adellijke familie Wettin. De adellijke familie Wettin leverde onder andere de markgraaf van Meissen. Schloss Freudenstein werd in 1168 gebouwd door markgraaf Otto von Meissen, nadat hij grote zilvermijnen had gevonden in de buurt. Hij wilde met de burcht deze mijnen beschermen. Na de middeleeuwen werd de kerk van kasteel Freudenstein een begraafplaats voor Saksische vorsten. Door deze belangrijke status werd het kasteel omgevormd tot een renaissance kasteel. Pas in 1512 kreeg het kasteel de naam ‘Freudenstein’. Bouwmeester Hans Irmisch (1526-1597) liet in de zestiende eeuw verschillende gebouwen en elementen toevoegen aan Freudenstein.


Geschiedenis na de Renaissance


Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd het kasteel als militaire basis gebruikt. Daarna verloor het kasteel zijn belangrijke functie omdat Augustus de Sterke zich tot het katholieke geloof bekeerden. Hierdoor werden de Saksische vorsten niet meer in het kasteel begraven. Als gevolg van de Zevenjarige oorlog in 1762 werd de inrichting van het kasteel volledig verwoest. Daarna werd besloten tot een grote verbouwing aan het kasteel. Een arsenaal werd gebouwd waar de wapens van het leger konden worden opgeslagen. In de Napoleontische tijd (1813) werd het kasteel een opvanghuis voor gewonde soldaten. Net als veel kastelen in Duitsland werd ook Freudenstein in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) gebruikt als gevangenis voor politieke gevangen. Pas in 1957, tijdens de DDR-periode kwam het kasteel in het bezit van de stad Freiberg. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 werd besloten dat de Technische Universiteit Freiberg een deel van het kasteel mocht gebruiken. Freudenstein werd daarna gerenoveerd en vanaf 2008 worden er tentoonstelling gegeven.


Mineraalcollectie Terra Mineralia


Aan het kasteel grenst het zogenaamde ‘Langen Haus’, waar sinds 2005 de permanente tentoonstelling ‘Terra Mineralia’ is gevestigd. Hier worden 3.500 mineralen tentoongesteld die het kasteel permanent in bruikleen heeft. Het is de grootste particuliere collectie mineralen op de wereld. Sinds 2008 huisvest het kasteel Freudenstein ook een Archief voor de kolen- en staalindustrie in Saksen. Dit archief bevat ongeveer 4600 meter bestanden en 106.00 kaarten. Dit archief is met een permanente expositie te bezoeken. Meer activiteiten in Schloss Freudenstein zijn te vinden op de website: schloesserland-sachsen.de

Bronnen:

Schloesserland-sachsen.de: Freudenstein
Wikipedia.org: Schloss Freudenstein
Terra-mineralia.de: Freudenstein
Schloss-freudenstein.net: Geschiedenis Freudenstein

Afbeelding:

Commons.wikimedia.org: CC BY-SA 3.0

Partners: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.