Geen afbeelding beschikbaar

Sport van de maand: WK Atletiek

Speerwerpen, hardlopen, hoogspringen. De oude Grieken deden het al. Het WK atletiek is weer in volle gang en duurt van 27 augustus tot zaterdag 4 september. Nederland doet het goed dit jaar met de nieuwe ontdekking: Dafne Schippers. Zij is wereld- en Europees kampioene junioren op de meerkamp en brak donderdagochtend het dertig jaar oude Nederlands record van Els Vader (22,81) uit 1981 op de 200 meter sprint voor vrouwen.

Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld. De bewoners van Kreta, de Kretenzers, renden rond 1500 voor Christus al de longen uit hun lijf. Ook de Olympische Spelen die vanaf 776 voor Christus eens in de vier jaar plaatsvonden ter ere van Zeus, stonden in het teken van de sport. De spelen duurden vijf dagen en sportieve krachtmetingen en wedstrijden in de schone kunsten stonden centraal. De ‘topatleten’ moesten het vervolgens tegen elkaar opnemen in de vijfkamp. Ze moesten hardlopen, verspringen, worstelen, speerwerpen en discuswerpen. De moderne variant van de sport ontstond in de 17e eeuw in Engeland. Pas in de 19e eeuw werden echter de eerste professionele wedstrijden georganiseerd, zoals in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen. In 1968 liepen vier Nederlandse dames in Mexico een wereldrecord, dat sindsdien nog niet is gebroken.

Mexico 1968

Mexico was in 1968 de gelukkige geworden: ze mochten de Olympische Spelen organiseren. Tijdens het evenement presteerde de damesestafetteploeg uitstekend. In de series hadden de vier atletes zelfs een nieuw wereldrecord gelopen. Truus Hennipman zei hierover: “We hadden het jaar voor de Spelen verschrikkelijk hard getraind. Elke vrijdagavond kwamen we in de oude RAI in Amsterdam bij elkaar en dan trainden we op zaterdag en zondag in de duinen en op het strand bij het CIOS in Overveen. We hebben duizenden keren de wissels geoefend, die zaten er dan ook geheid in. Het is de verdienste van Westphal geweest dat hij ons zo wist te stimuleren. Daarbij konden wij goed met elkaar overweg, al waren we geen dikke vriendinnen. Maar we wilden allemaal graag naar Mexico en individueel zouden we het niet hebben gehaald.”

Italië 1981

Het Nederlandse wereldrecord in atletiek blijft lang staan. Veertig jaar later is dit Nederlandse record nog steeds niet gebroken door nieuwe Nederlandse sporters, omdat er sindsdien geen vrouwenploeg meer is geweest, die zoveel tijd wil stoppen in een teamprestatie. Het wereldrecord dat vandaag is gebroken stond ook al dertig jaar. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw was Elisabeth Cornelia (Els) Scharn-Vader één van de snelste sprintsters van Nederland. Ze deed drie keer mee aan de Olympische spelen en won in 1985 zelfs een bronzen medaille op het EK indoor.  Tot vandaag was zij met een tijd van 22,81 seconde Nederlands recordhoudster bij de vrouwen op de 200m. Zij liep deze tijd in 1981 in Pescara. Het record was één van de langstlopende vrouwenrecords.

Filmpjes van mooie en gedenkwaardige atletiek momenten:

- Tijdens de Olympische Spelen 1968 wint Tommie Smith de 200 meter. Hij gebruikt het podium als protestactie tegen de Amerikaanse maatschappij.

- Dick Fosbury introduceert een nieuwe techniek in 1968 bij hoogspringen, de ‘Fosbury Flop’. Toen nog lachwekkend, nu wordt het door elke hoogspringer    gehanteerd.

- Gerard Nijboer wint EK-goud in 1982 op de marathon. Onderweg strikte hij zelfs nog even zijn schoenveter.

- Op de Olympische Spelen 1984 wint de Nederlandse Ria Stalman goud bij het discuswerpen.

- In 1986 eindigt  ‘een meisje uit Rotterdam’ als eerste bij indoor-sprinting.

- Ellen van Langen pakt goud op 800 meter tijdens de Olympische Spelen 1992.

- Eind jaren ’40 rent de Friese Foekje Dillema plots sneller dan de indertijd bekende Fanny Blankers-Koen.

 

Klik hier voor een lijst van Nederlandse records atletiek

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.