Stars and Stripes

Stars and Stripes wordt de Amerikaanse vlag

Op 14 juni 1777 wordt de huidige vlag van de Verenigde Staten, de Stars and Stripes, officieel de Amerikaanse vlag. Vanaf 1916 wordt op die datum voortaan Flag Day gevierd.


De eerste Amerikaanse vlag


Amerika heeft niet altijd dezelfde vlag gehad. De eerste versie die in 1776 bestond, werd de Grand Union Flag genoemd. Deze vlag bestond uit dertien rode en witte strepen en de toenmalige Britse vlag in het kanton. Deze Britse vlag had toen nog niet het rode schuinkruis dat het vandaag de dag heeft. De strepen stonden voor de eenheid van de dertien kolonies waaruit Amerika toen bestond. De Britse vlag gaf de nauwe band met Groot-Brittannië aan. Het ontwerp van deze vlag is een voorloper van de huidige vlag.


Betsy Ross-vlag


Na de afscheiding van de kolonies van Groot-Brittannië ontstond de behoefte aan een symbool van onafhankelijkheid voor Amerika. In 1776 gaf toenmalig president George Washington de opdracht aan naaister Betsy Ross om een nieuwe vlag te ontwerpen. De eerste versie van deze vlag, ook wel de Betsy Ross-vlag genoemd, bestond uit dertien strepen en sterren, die allen de dertien kolonies vertegenwoordigden. De sterren vormden toen nog een cirkel.


Flag Day


In de negentiende eeuw ontstond er steeds meer behoefte om de vlag, die voor vrijheid en onafhankelijkheid stond, te eren. Een leraar uit Wisconsin, Bernard J. Cigrand, liet zijn leerlingen de veertiende juni al Flag Birthday noemen. In een essay in een krant van Chicago pleitte hij voor een jaarlijkse viering van de vlag. Rond die tijd, in 1888, werd in Pennsylvania de American Flag Day Association of Western Pennsylvania opgericht door William T. Kerr. De eerste formele viering van de dag zou plaatsgevonden hebben in Hartford in 1861. Het duurde echter tot 1916 voordat president Woodrow Wilson de veertiende juni als officiële Flag Day invoerde. In 1949 werd de dag door de United States Congress als National Flag Day aangemerkt.


De huidige vlag


Tegenwoordig wordt Flag Day gevierd door het uithangen van de vlag in Amerikaanse huizen en bedrijven. In de Amerikaanse cultuur wordt de vlag ook op andere manieren geëerd. Zo zingen kinderen op school de Pledge of Allegiance (de belofte van trouw aan de vlag), vaak met de hand op het hart. Tijdens sportwedstrijden zingt menigeen het Amerikaanse volkslied, The Star Spangled Banner, dat op de vlag gebaseerd is. Het ontwerp van de vlag is door de jaren heen zevenentwintig keer aangepast. Wanneer er staten bijkwamen, moest het aantal sterren worden gewijzigd. De huidige vlag is voor het laatste aangepast in 1960, toen Hawaï de vijftigste staat van Amerika werd.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.